Začíná filmový festival v Cannes. Ocení Streepovou, představí Coppolovo sci-fi Megalopolis

Začíná filmový festival v Cannes. Pořadatelé na zahájení 77. ročníku ocení americkou herečku Meryl Streepovou. Na prestižní přehlídce bude mít premiéru také očekávané sci-fi Megalopolis oscarového režiséra Francise Forda Coppoly.

Cannes Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Meryl Streepová

Meryl Streepová | Foto: Xavier Collin/Avalon | Zdroj: Profimedia

Snímek zavede diváky do světa ambiciózního architekta, který chce po nečekané katastrofě vybudovat z amerického New Yorku ideální město budoucnosti. Zahrál si ho Adam Driver.

Na festivalu v Cannes bude mít premiéru také novinka režiséra Yorgose Lanthimose, který uvedl před půlrokem do kin tragikomedii Chudáčci.

Porota v čele s americkou filmařkou a herečkou Gretou Gerwigovou rozdá ceny v podobě Zlaté palmy na závěr festivalu 25. května. O prestižní ocenění se utká 22 snímků z evropské i hollywoodské produkce.

Do hlavní soutěže byl vedle Megalopolis zařazen také hororový snímek The Shrouds (Rubáše) kanadského režiséra Davida Cronenberga nebo životopisné drama Rusa Kirilla Serebrennikova nazvané Limonov: The Ballad of Eddie. Serebrennikov kvůli svému odmítavému postoji k vládě ruského prezidenta Vladimira Putina žije v zahraničí.

Režisérka Greta Gerwig, prezidentka letošní poroty festivalu v Cannes | Foto: Yara Nardi | Zdroj: Reuters

Česká stopa

Kinematografii s českou stopou v Cannes zastoupí studentský snímek Plevel ruské režisérky Poly Kazakové, který vznikl v produkci Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku a společnosti MAUR film.

Plevel byl vybrán do hlavní soutěže studentských filmů La Cinef. Mimo soutěž se bude promítat kraťas Ztracennosti české režisérky Anety Kernové.

Martin Hrnčíř, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme