Ohlušující koncerty změnily stadion v Madridu v ‚dům hrůzy‘, stěžují si lidé v sousedství

Stadion Santiago Bernabéu v Madridu prošel v posledních pěti letech rozsáhlou rekonstrukcí za 900 milionů eur (22,8 miliardy Kč) a letos v létě hostí mnoho koncertů hudebních hvězd světového formátu. Obyvatelé okolí stadionu ale nemají z koncertů takovou radost jako fanoušci, stěžují si na hluk a v plánu mají podniknout i právní kroky, napsal deník The Guardian.

Madrid Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po několika letech se konají odložené koncerty

Lidi v okolí trápí i hluční hudební fanoušci (ilustrační foto) | Foto: Katherine Vašíčková | Zdroj: Český rozhlas

Když Delphine de Pontevèsová v úterý kolem 22.00 otevře okno svého bytu v prvním patře kousek od stadionu, tak dovnitř kromě horkého vzduchu proniknou i hlasy a výkřiky davů na ulici, basová linka i hudba z koncertu. Je to jako ohlušující dům hrůzy, říkají místní.

Lidi v okolí trápí nejen decibely překračující povolené limity, ale také hluční hudební fanoušci, kteří kempují v okolních parcích, močí na dveře bytových domů a holdují alkoholu. Jejich přítomnost a chování pak v součtu prakticky znemožňuje místním jízdu autem v přilehlých ulicích.

1:44

Taylor Swift hrozí pokuta za překročení hlukových limitů. Za hlasité koncerty může platit až 300 000 eur

Číst článek

Stadion je už zhruba 80 let známý jako hřiště fotbalového klubu Real Madrid. Zaplatit náklady na rekonstrukci ale mají právě i příjmy z několika velkých koncertů. Letos v létě na Santiago Bernabéu vystoupila americká hvězda Taylor Swift nebo mexický zpěvák Luis Miguel, kolumbijská diva Karol G stadion zaplnila hned čtyři večery po sobě.

„Je to prostě odporné. Nemůžete ani popojet autem, nemůžete vyvenčit psa a musíte se na to psychicky připravit, protože je to hrozné. Vede to i ke zdravotním problémům. Spousta z nás trpí častějšími bolestmi hlavy, stresem, úzkostmi a depresemi,“ popisuje bydlení v okolí stadionu Pontevèsová.

Nepříjemnosti nezpůsobují pouze koncerty, ale i další průvodní jevy, jako jsou zvukové zkoušky, hromady odpadu nebo pocit, že město si více cení zisku než svých obyvatel, stěžuje si Pontevèsová.

Konec turistických pronájmů. Barcelona chce do pěti let zrušit všechna povolení pro majitele takových bytů

Číst článek

Její rodina bydlí v témže bytě už osmnáct let. Na fanoušky fotbalových zápasů jsou prý zvyklí, ale ti jsou u stadionu jednou za dva týdny a navíc odpoledne. Zato koncerty teď znějí z hřiště skoro denně už více než měsíc.

Městská rada se chystá pokutovat pořadatele koncertů, kteří překročili zákonné limity hluku. Podle místních obyvatel je ale hlavním problémem to, že rada a Real Madrid využívají stadion jako zdroj rychlých příjmů z koncertů, ačkoliv by to mělo být místo výhradně zasvěcené sportu.

Lukrativní koncerty by však Realu Madrid mohly pomoci splatit půjčky a nedokončené obchody v hodnotě 1,2 miliardy eur (přes 30 miliard Kč), poznamenává The Guardian.

Hluk na krátkých hudebních akcích nelze limitovat, tvrdí ministerstvo. Jeho vnímání je subjektivní

Číst článek

„Real Madrid přiměl starostu, aby povolil proměnu stadionu ze sportoviště na obří halu pro pořádání akcí. Jde ale o tohle: stadion nemá licenci na pořádání ničeho jiného než sportovních soutěží nebo aktivit. Na stadionu se mohou konat pouze ‚mimořádné akce‘. Ale když pořádáte mimořádné akce – koncerty – čtyři dny v týdnu, tak už to nejsou mimořádné akce. Město společně s Realem Madrid systematicky porušuje zákon při každém pořádání koncertu, a je jim to jedno,“ říká Claudia Martínová, která také bydlí nedaleko Santiago Bernabéu.

Jen málokoho z místních městská rada uchlácholila slibem, že koncerty budou končit ve 23.00 místo o půlnoci. Nepomáhá ani vidina klidného podzimu, protože v prosinci série koncertů začne nanovo. Nepohodlí a naštvanosti místních plánují využít rovněž obchodníci s realitami. Snaží se je přimět k prodeji, než ceny nemovitostí klesnou.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme