Výjimečný stav. Hřebejk natočil trochu sitcom, trochu dezinformační satiru a hodně špatnou komedii

Nový film Jana Hřebejka vypráví o rozhlasovém redaktorovi, který ve svém bytě falšuje reportáže ze zahraniční revoluce | Zdroj: Bio Illusion

Nový film Jana Hřebejka vypráví o rozhlasovém redaktorovi, který ve svém bytě falšuje reportáže ze zahraniční revoluce. Jako komedie i jako výpověď o dezinformacích ale selhává na mnoha rovinách.

Premiéry Pavla Sladkého Praha / Kambur Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výjimečný stav je nová komedie, po většinu času možná spíše bytový sitcom Jana Hřebejka. Vznikl podle stejnojmenné divadelní hry a scénáře novináře Milana Tesaře.

Rozhlasový redaktor Karel Beran (Ondřej Vetchý) působí jako stálý zahraniční zpravodaj ve fiktivní arabské zemi jménem Kambur. Navzdory neklidné předvolební situaci přijede do Prahy, protože větří nevěru své partnerky (Tatiana Dyková) s kolegou Khaledem (Jordan Haj), shodou okolností Arabem právě z Kamburu.

Ještě nejsem, kým chci být. Český film roku je fascinující portrét i nejsoučasnější cesta půlstoletím

Číst článek

V Kamburu ale vypukne revoluce a Beran se rozhodne předstírat, že je stále na místě, a z domova finguje barvité reportáže plné střelby. Jeho šéf (Bořek Slezáček) to stejně jako celá redakce neodhalí a Beran do svých falešných reportáží, v podstatě ruchařských rozhlasových mini inscenací, postupně zatahuje další účastníky.

K tomu ve Výjimečném stavu sledujeme připsanou druhou dějovou linii, ve které učitel (Jaroslav Plesl) podléhá dezinformacím. Uvěří, že během operací je lidem v Česku pod kůži umisťován bez jejich vědomí i souhlasu sledovací čip.

Kromě toho žije v mamahotelu u své matky (Jaroslava Pokorná), což je situace, kterou nedokáže zlomit ani naléhání jeho partnerky (Jana Plodková). S Beranovým rozhlasovým divočením to v ději nijak nesouvisí, kromě toho, že jde o sousedy a bývalé spolužáky.

V Kamburu vypukne revoluce a Beran (Ondřej Vetchý, na fotce vlevo) se rozhodne předstírat, že je stále na místě | Zdroj: Bio Illusion

Jan Hřebejk je veskrze konformní současný autor, což není dvakrát vhodná pozice pro satiru na současnou společnost a média. Přesto se režisér Pelíšků, Pupenda, Zahradnictví anebo Šakalích let o něco podobného pokusil.

Hlavním terčem jsou ve Výjimečném stavu dezinformace. Bohužel zcela pomateným způsobem, který v podstatě staví na roveň dezinformační řetězové emaily se sérií průšvihů v tradičních médiích. Snad s tím rozdílem, že Pleslův učitel je uťápnutý, až lehce pomateně působící postava se zálibou v pitvání, kdežto kolem Berana všichni dlouholetí mediální profesionálové uvádějí společnost v omyl možná ve vzrušeném afektu, ale zcela vědomě a promyšleně.

Filmová Amerikánka je kaleidoskop ze života holky, kterou nedostali

Číst článek

Ve Výjimečném stavu je vše hlavně záminkou pro legraci. Režisér by asi chtěl, abychom nad tím vším mávli rukou a reprezentaci širších společenských skutečností tolik neřešili. Tak se pojďme podívat na herce a „řemeslo“.

Dvaašedesátiletého Vetchého už po několikáté vidíme v roli, které by byla příhodnější pro herce o dekádu (až dvě) mladšího. Navíc strašně přehrává.

Tatianu Dykovou už bychom si pro změnu přáli vidět v nějaké komediální roli bez alkoholu. Jednou z hlavních motivací její postavy je, že se chce vdávat, což Beran dlouho odmítal. Tento stereotyp doplňuje nulová chemie mezi ní a Vetchým.

Pojetí jejich vztahu celkově patří do ranku tzv. poprcávacích komedií, ve kterých vidíme vztahy v pokročilejším věku, jedno oblékání kalhot po „intimní chvilce“ a spoustu trapných vtipů.

Rozhlasový redaktor Karel Beran (Ondřej Vetchý, zády) větří nevěru své partnerky (Tatiana Dyková, vpravo) s kolegou Khaledem (Jordan Haj) | Zdroj: Bio Illusion

Bořek Slezáček operuje s minimem výrazového herectví, ale stejně ukazuje, že asi není dobrý herec. Trumfne ho i Kateřina Brožová ve vedlejší roli korporátní manažerky.

Výjimečný stav

komedie
Česko, 2024, 100 min

Režie: Jan Hřebejk
Scénář: Milan Tesař
Hrají: Ondřej Vetchý, Tatiana Dyková, Jordan Haj, Jaroslav Plesl, Bořek Slezáček, Jaroslava Pokorná, Jana Plodková, Jiří Havelka

 

Jordan Haj se také dvakrát nepředvádí, ale hlavní problém s jeho rolí je jiný. Ačkoli Khaled udělá dvě tři narážky na českou předpojatost vůči jeho etniku, film jede ve zcela stereotypních kolejích vesele až do konce. Z pražského Araba se vyklube jeden z členů zainteresovaného prorevolučního rodinného klanu.

Může česká filmová podívaná s arabskou postavou skončit jinak, než něčím, jako je vpád teroristů s kalašnikovy, maskovaných v šátcích, tzv. „palestinách“? Doufejme, že někdy snad ano, ale není to bohužel případ nového Hřebejkova filmu.

Divoce pohyblivá kamera Lukáše Miloty pozakrývá sitcomovou jevištní podstatu bytového dění. Kulturní a genderové stereotypy se potkávají s přehrávajícími herci. Dějová linie spolu takřka nesouvisí, pokus o uchopení tématu dezinformací selhává.

Ano, Výjimečný stav možná může část publika pobavit Beranovými audio improvizacemi, ale jinak selhává na mnoha rovinách.

Filmová komedie Výjimečný stav měla v kinech premiéru 17. října 2024. Český rozhlas je hlavním partnerem filmu.

Pavel Sladký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme