'Příliš brzy.' Petici proti filmu o útoku v Bataclanu podepsalo 30 tisíc lidí

Přes 30 tisíc lidí už ve Francii podepsalo internetovou petici proti televiznímu filmu o teroristických útocích v Paříži z listopadu 2015. Petici spustila partnerka jedné z obětí atentátů, které si ve francouzské metropoli vyžádaly 130 lidských životů. Natáčení snímku, který popisuje milostný vztah vzniklý během útoku teroristů na noční klub Bataclan, skončilo těsně před Vánocemi.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bataclan rok poté.

Bataclan rok poté. | Zdroj: Reuters

Film pro stanici France 2 nazvaný Ce soir-la (Ten večer) se odehrává 13. listopadu, kdy teroristé zaútočili na šesti místech Paříže. Hlavními hrdiny jsou žena jménem Irene, která bydlí vedle Bataclanu, a náhodný chodec Karan. Během krveprolití v klubu poskytují pomoc prchajícím zraněným. Zamilují se do sebe, ale otázkou je, zda láska zrozená za tak dramatických okolností vydrží, citoval ze scénáře list Le Parisien.

Podle autorů petice je ale snímek nevkusný a pozůstalé a oběti zraňuje. „Abychom mohli prožít svůj smutek, potřebujeme klid, zdrženlivost, důstojnost, respekt a nikoli románovou fikci, jejímž cílem je zvýšit sledovanost,“ píše se v textu petice.

Příliš brzy

Kritici snímku soudí, že na jeho natočení bylo ještě příliš brzy a téma je stále příliš živé na to, aby jej zpracovala televize, a navíc ve formě smyšleného příběhu.

Jedna z šéfek kanálu France 2 Fanny Rondeauová se ale hájí tím, že film je především milostným příběhem. „Co se týče atentátů, v žádném případě nelze očekávat nějaký voyerismus, to tam moc neuvidíme. Chceme být uctiví,“ uvedla Rondeauová. 

Lidé během evakuace v blízkosti Bataclan | Foto: Reuters

Skupina Life for Paris, která sdružuje kolem 700 obětí útoků, uvedla, že je sice ohledně vhodnosti snímku skeptická, ale že zároveň nechce bránit jeho odvysílání. Dodala, že bude bedlivě sledovat, jestli film respektuje památku obětí a nepřekrucuje fakta. „France 2 balancuje na hraně. Nevím, jestli to ustojí,“ řekl jeden z mluvčích asociace Alexis Lebrun.

ČTK, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme