Vláda schválila zvýšení letošního schodku o 30 miliard na 282 miliard korun. Důvodem jsou povodně

Vláda schválila zvýšení schodku letošního státního rozpočtu o 30 miliard korun na 282 miliard korun. Po jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Peníze jsou určené na odstraňování škod po povodních, které v polovině září postihly především Moravskoslezský a Olomoucký kraj. Sněmovna by novelu rozpočtu měla projednat ve stavu legislativní nouze, podle kuloárních informací by se tak mělo stát příští týden.

Praha (Aktualizováno: 16:38 25. 9. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vláda Petra Fialy

Vláda Petra Fialy | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

V novelizovaném rozpočtu se o 30 miliard korun zvyšují výdaje kapitoly všeobecná pokladní správa. Celkové plánované výdaje letošního rozpočtu se tak zvýší na 2,222 bilionu korun, příjmy zůstanou 1,94 bilionu korun.

Stanjura se při čerpání rezerv neubránil tlaku kolegů. Měl by být strážce kasy, shodli se Kalousek s Pilným

Číst článek

Stanjura a Fiala ve středu zopakovali, že pokud se při vyčíslení škod ukáže, že nároky na státní rozpočet nedosáhnou nyní schválených 30 miliard korun, bude deficit příslušným způsobem snížen. Nyní schválené prostředky podle Stanjury představují horní hranici odhadu toho, kolik by stát mohl za povodňové škody dát. Ministr ale zároveň zdůraznil, že očekává, že se na nákladech na odstranění škod budou podílet i krajské a obecní rozpočty, pojistná plnění a příspěvky z Evropské unie.

Ministr financí připomněl, že kraje postižené záplavami mají čas na vyčíslení škod do 22. října. Vláda ale podle něj nechtěla s novelou rozpočtu tak dlouho čekat, protože když se podaří změnu schválit už nyní, budou potom peníze rychleji k dispozici. "Preferovali jsme spíš robustní podporu, aby bylo jasné, že to stát řešit bude, než abychom čekali na detailní vyčíslení škod," řekl Stanjura.

Odmítl také kritiku zvyšování schodku, když někteří analytici poukazovali na očekávanou podporu z Evropské unie. Podle Stanjury tyto prostředky sice zvýší státní příjmy, výdaje jsou ale limitované zákonem o státním rozpočtu, a proto by bez novely nebylo možné peníze následně vyplatit.

Příští rok schodek 241 miliard

Vláda také schválila návrh rozpočtu na příští rok se schodkem 241 miliard korun. Proti původnímu návrhu ministerstva financí z konce srpna je schodek vyšší o 11 miliard korun, které půjdou na odstraňování škod po zářijových povodních. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo financí. Letos by měl stát hospodařit se schodkem 282 miliard korun. Vláda dnes schválila zvýšení letošního schodku o 30 miliard korun kvůli povodním.

Příjmy rozpočtu na příští rok by měly být 2,086 bilionu korun, proti letošnímu rozpočtu vzrostou o 7,5 procenta. Rozpočtované výdaje jsou 2,327 bilionu korun, ve srovnání s novelou letošního rozpočtu jsou vyšší o 4,7 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme