Státní dluh ve třetím čtvrtletí dosáhl rekordních 3,334 bilionu korun. Od začátku roku vzrostl o 223 miliard

Český státní dluh dosáhl na konci třetího čtvrtletí rekordních 3,334 bilionu korun, od začátku roku se zvýšil o 223,1 miliardy korun. Ministerstvo financí to v pátek uvedlo ve čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu. Na každého Čecha tak teoreticky připadá dluh 306 460 korun. Míra zadlužení na konci třetího čtvrtletí byla 42,3 procenta hrubého domácího produktu (HDP), od začátku roku se zvýšila o 1,5 procentního bodu.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní tiskárna cenin

Na každého Čecha teoreticky připadá dluh 306 460 korun (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Za nárůstem dluhu je podle ministerstva zejména prodej státních dluhopisů a státních pokladničních poukázek v prvním pololetí za účelem průběžného krytí schodku státního rozpočtu.

Na konci září byl rozpočtový schodek 181,7 miliardy korun. Na celý rok počítá novelizovaný státní rozpočet se schodkem 282 miliard korun. Proti původnímu plánu se deficit zvýšil o 30 miliard korun kvůli krytí povodňových škod.

Schodek rozpočtu byl na konci září 181,7 miliardy. Je to nejhorší výsledek za třetí čtvrtletí od vzniku Česka

Číst článek

Ministerstvo financí vydalo za tři čtvrtletí státní dluhopisy v nominální hodnotě 254,2 miliardy korun.

K financování státu sloužily také korunové pokladniční poukázky, tedy obligace se splatností kratší než jeden rok. Jejich čistá emise, tedy prodej očištěný o objem splacených poukázek, dosáhla za tři čtvrtletí 48,4 miliardy korun. Čistá emise eurových pokladničních poukázek byla ke konci září jedna miliarda eur (25,2 miliardy Kč).

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme