Ministerstvo financí vyplatí v květnu další peníze na stavební spoření

Ministerstvo financí ještě tento měsíc vyplatí přes pět miliard korun na podporu stavebního spoření za loňský rok. Reaguje tak na rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil padesátiprocentní zdanění příspěvku za rok 2010.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí. Ilustrační foto.

Ministerstvo financí. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Další zhruba miliardu korun ministerstvo financí vyplatí v následujících měsících. Stavební spořitelny by následně měly peníze připsat na účty klientů.

Ústavní soud na konci vyhověl návrhu ČSSD a s okamžitou platností zrušil zvláštní padesátiprocentní sazbu daně z poskytnuté zálohy státní podpory za rok 2010. Zdůvodnil to zneužitím stavu legislativní nouze, ve kterém poslanci vládní návrh přijali.

Zbytek zákona včetně snížení státní podpory z dosavadních 15 procent na deset procent z uspořené částky nechal Ústavní soud platit ještě do konce roku. Vláda tak má šanci zohlednit postoje soudu a prosadit některá úsporná opatření znovu.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) není verdiktem nijak nadšený, protože bude muset v letošním rozpočtu najít chybějící peníze jinde. Rozhodnutí Ústavního soudu zvýší letos schodek státního rozpočtu zhruba o šest miliard korun.

Kalousek už také pohrozil, že koaličním partnerům navrhne, aby státní podporu stavebního spoření vláda od příštího roku úplně zrušila. Podporu pro to ale patrně nenajde.

Jana Zemanová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme