Inspektoři zachytili v Evropě méně nebezpečného zboží než loni

Na evropském trhu se stále objevují nebezpečné a zdraví škodlivé výrobky, unijní systém včasného varování RAPEX jich ale poprvé za sedm let fungování zaznamenal méně než v předchozím roce. Nejvíce nebezpečného zboží se do zemí Evropské unie stále dováží z Číny. V systému RAPEX tvořily v uplynulém roce čínské výrobky 54 procent zadržených závadných předmětů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

RAPEX - lepidlo má moc chloroformu

RAPEX - lepidlo má moc chloroformu | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Pozitivní je, že ještě před dvěma lety tvořil podíl čínských výrobků na černé listině RAPEXu 60 procent. S velkým odstupem za Čínou se v pomyslném žebříčku umístilo Turecko, odkud pochází necelých deset procent závadných produktů.

Čtyři desítky nebezpečných výrobků zadržených v jednotlivých zemích ale byly také ze Spojených států, z Německa nebo z Francie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák přibližuje výroční zprávu systému RAPEX

Z celkem 1800 zadržených a nahlášených předmětů se jednalo ve více než 400 případech o závadný textil a oblečení. To bylo vyrobené z alergenních materiálů nebo mělo nebezpečné části.

Příkladem může být dětská mikina, která má u krku příliš dlouhé šňůrky. Ty se mohou někde zachytit a dítě uškrtit. Na výstavě zadržených výrobků předvedl nevhodný kus oděvu Jakub Kosiński z generálního ředitelství pro zdraví a ochranu spotřebitele.

Druhým nejčastějším výrobkem s nebezpečnými vadami jsou hračky. Měly malé části, u kterých hrozilo nebezpečí vdechnutí, nebo byly z materiálů s nedovoleným obsahem zakázaných látek.

Více než sto případů nebezpečných nebo zdraví škodlivých úprav se vyskytlo také u motorových vozidel, elektroniky, domácích spotřebičů i kosmetiky. V některých elektrospotřebičích například chyběl termostat. Taková konvice nebo toustovač mnoho nevydrží a záhy se roztaví.

Na výrobky, které kontrolní orgány zadrží v jednom státě, upozorní systém RAPEX všechny ostatní země Evropské unie. Nejaktivnější jsou v nahlašování závadných výrobků Španělé, Bulhaři, Maďaři, Němci a Britové. Česko je s 13 nahlášenými případy na chvostu pomyslné tabulky. Irsko odhalilo jediný případ.

Pavel Novák, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme