Dobšík: Učitelům by stát platy snižovat neměl

Plánované škrty v platech státních zaměstnanců by se měly vyhnout učitelům. Myslí si to předseda školských odborů František Dobšík. Se snížením mezd státních zaměstnanců počítá balíček úsporných opatření z pera ministra financí Eduarda Janoty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve třídě

Ve třídě

Podle Františka Dobšíka kantoři mají menší mzdy než úředníci, a proto by je stát snižovat neměl.

"Když jsem teď měl možnost vidět výsledky za první pololetí, co se týká hodnocení platů ve veřejném sektoru, tak v podstatě pořád to vzdělávání je na tom nejhůř. Objemově máme nejnižší motivační složku platu. Já se ptám: Jak to? Pracují učitelé méně nebo méně kvalitně, že mají řádově jenom něco přes tisíc korun a úředníci mají několik tisíc korun na osobní ohodnocení?," řekl ve Dvaceti minutách Radiožurnálu předseda školských odborů František Dobšík..

O balíčku úsporných opatření ministra financí Janoty jednali ve středu předsedové parlamentních stran s premiérem Janem Fischerem. Jednání v Kramářově vile skončilo kompromisem. Naplánované škrty by se měly zmírnit hlavně směrem k rodinám s dětmi. Se snížením mezd státních zaměstnanců balíček stále počítá.

Změny zvýší původně plánovaný 155 miliardový schodek o několik miliard. Ve čtvrtek ráno se straničtí lídři sejdou znovu.

Martin Veselovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme