Český trh s lihovinami se z metanolové aféry stále nevzpamatoval

Český trh s lihovinami loni zaznamenal pokles o deset procent oproti roku předchozímu. A také letos bude zřejmě v útlumu. Na vině je metanolová aféra, která vypukla loni v září - po požití pančovaných kořalek z černé produkce zemřelo více než 40 lidí. A nebezpečí stále nepominulo - na následky otravy metanolem zřejmě zemřel minulý týden pětadvacetiletý muž z Opavy. Podezření musí ještě potvrdit soudní znalci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alkohol (ilustrační foto)

Alkohol (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Větší pokles byl v gastronomii, protože lidé tam nemají takovou důvěru v to, co skutečně nakupují, ten byl jedenáct procent, a výraznější na Moravě právě v regionech, kde došlo k nejvíce úmrtím. Tam byl pokles až v řádu patnácti procent na celoroční bázi, což znamená, že v období po prohibici prodeje na Moravě spadly i více než o polovinu,“ popisuje Petr Pavlík, prezident Unie výrobců a dovozců lihovin.

Pokles prodeje postihl všechny druhy lihovin. Nejvíce ale zasáhl hořké a bylinné lihoviny, tuzemáky, tedy dříve rumy, a také vodku, která se meziročně propadla o 13 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prodejci alkoholu se stále potýkají s menším zájmem zákazníků kvůli metanolové aféře

„U vodky je to celkem pochopitelné. Jednak nejvíce usmrcených lidí bylo právě z komodit, jako je vodka, a za druhé jsou u vodky spotřebitelé hůře schopni rozpoznat, zda se jedná o nějakou ekonomickou vodku nebo o vodku vyrobenou načerno.“

Žádné zásadní oživení trhu nemůžeme očekávat ani letos. Velkému útlumu poptávky budou čelit hlavně menší producenti lihovin. Podle Petra Pavlíka se důvěra spotřebitelů získává jen těžko zpět. Ale v kamenných obchodech a v restauracích můžeme být klidní.

„Za poslední období nedošlo k otrávení člověka výrobkem zakoupení v kamenné hospodě či restauraci, to je fakt. Lze samozřejmě těžko dávat nějaký bianco šek a garantovat, že něco není možné, to je možné kdekoli na světě. Situace je nicméně taková, že spotřebitelé už sami pochopili, kde vznikl problém, a dnes už nemají problém koupit si značkový výrobek v gastronomii, případně v maloobchodě.“

Obezřetnost je stále namístě

Lidé by ale měli být stále obezřetní při konzumaci starých domácích zásob. Právě ty mohou být potenciálním zdrojem nebezpečného alkoholu. Hygienici při bezplatných kontrolách zjistili, že 12 procent vzorků od občanů obsahovalo nadlimitní množství metanolu. K posílení bezpečnosti na trhu s lihovinami teď směřují chystané legislativní úpravy, hlavně zákon o povinném značení lihu.

„Tam došlo k několika důležitým úpravám, ta nejviditelnější je ta, že už se nebude moct prodávat lihovina v gastronomii v balení větší, než je jeden litr, a musí být ve skle. Jinými slovy to zamezuje prodeji lihovin v kanystrech, ať už byly třílitrové nebo šestilitrové, a které byly právě nástrojem černého trhu pro levné stáčení a distribuci lihovin a které zapříčinily nejvíce úmrtí občanů.“

Další novinkou je také povinné zavedení kamerového systému na všech místech, kde se líh stáčí nebo označuje, navrhovaná úprava živnostenského zákona zase zařazuje distribuci a prodej lihu a lihovin mezi koncesované živnosti. Unie výrobců a dovozců lihovin požaduje i zavedení povinných registračních pokladen v gastronomii.

Jana Kosová, Tereza Jelínková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme