Česko má zásoby plynu na určitou dobu. Zastavení dodávek ruského plynu ale nyní nehrozí, řekl Fiala

V tuto chvíli nemá vláda žádné informace o tom, že by hrozilo zastavení dodávek ruského plynu do Česka. Řekl to ve středu novinářům premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj je ale třeba počítat s krajním případem a posilovat zásoby. Česko by bylo schopno si kombinací zásob a plynu od jiných dodavatelů se zastavením ruských dodávek poradit jen na nějakou dobu.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 16:05 27. 4. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference po jednání tripartity. Premiér Petr Fiala

„Jsme schopni kombinací zásob a jiných dodavatelů si s tím určitě po nějakou dobu poradit. Dlouhodobě ale musíme hledat jiná řešení,“ uvedl Fiala | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Ve středu ráno zastavila ruská společnost Gazprom dodávky plynu do Polska a Bulharska.  V Česku tento scénář momentálně nehrozí, ale podle Fialy je třeba připravit se i na to.

Česko by bez ruského plynu vydrželo jen po omezenou dobu. „Jsme schopni kombinací zásob a jiných dodavatelů si s tím po nějakou dobu poradit, dlouhodobě ale musíme hledat jiná řešení,“ řekl Fiala.

6:11

Stopka ruského plynu? Situace Česka by byla svízelná, došlo by na regulaci spotřeby, popisuje expert

Číst článek

Připomněl současnou situaci země: „Česká republika bohužel patří k zemím, které jsou závislé na ruském plynu nejvíc. Děláme kroky k tomu, abychom zásoby měli.“

Možné alternativy

Česko se do budoucna bude snažit zbavit se závislosti na ruském plynu. Jako možné cesty zmínil Fiala alternativní dodavatele a také posilování terminálů, které umožní dodávání zkapalněného plynu.

Premiér upozornil na to, že je třeba zajistit pro plyn nové cesty. „Nemáme přístavy a nemáme tedy terminály na zkapalněný plyn a jsme na konci všech plynovodů. Podobně jsou na tom Rakousko, Slovensko nebo Maďarsko,“ uvedl.

Fiala se ve středu setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou a v pátek bude jednat s polským premiérem Mateuzsem Morawieckým. S Dudou se shodli na tom, že prioritou obou zemí je zajištění energetické bezpečnosti.

Na setkání s prezidentem Polské republiky @Andrzej Duda jsme si potvrdili odhodlání pokračovat v naší podpoře Ukrajině.

Shodli jsme se na nutnosti reagovat na dopady války, se kterými se potýká celá Evropa.

15:13 – 27. 04. 2022

40 765

Fiala po jednání v Kramářově vile uvedl, že si potvrdili odhodlání obou zemí pokračovat v podpoře Ukrajině po ruské vojenské invazi.

„Shodli jsme se na nutnosti reagovat na dopady války, se kterými se potýká celá Evropa. Naší prioritou je zajištění energetické bezpečnosti. V tomto ohledu existuje řada projektů, které mají šanci posunout česko-polské vztahy na ještě vyšší úroveň a zároveň zajistit bezpečné dodávky energie pro ČR,“ uvedl Fiala.

Kateřina Součková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme