Hostů v českých hotelech na jaře meziročně přibylo. Nejvíc bylo Němců, pomohl hokejový šampionát

Ubytovaných turistů a dalších hostů v Česku ve druhém čtvrtletí meziročně přibylo. Služeb hotelů či penzionů využilo 5,95 milionu lidí, o 3,3 procenta více než před rokem. Přibylo ubytovaných cizinců, naopak počet českých hostů se snížil. Hosté v ubytovacích zařízeních strávili i o 0,9 procenta více nocí. Údaje ve středu zveřejnil Český statistický úřad.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

Turistů v českých hotelech meziročně přibylo (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Český statistický úřad uvedl, že se zejména v Moravskoslezském kraji a Praze návštěvnost zvýšila díky květnovému mistrovství světa v hokeji.

V hotelech, penzionech, kempech a dalších hromadných zařízeních v Česku se od dubna do konce června ubytovalo 3,2 milionu hostů z Česka. Jejich počet meziročně klesl o 1,4 procenta. Naproti tomu turistů z ciziny přibylo o 9,3 procenta na 2,8 milionu.

28:46

Expertka: Overturismu čelí všechny cílové destinace, pomoct by mohly regiony. Přizpůsobte se místním

Číst článek

Hosté strávili v ubytovacích zařízeních téměř 14 milionů nocí. Ze statistik vyplývá, že na cizince připadalo 6,5 milionu přenocování a na Čechy 7,5 milionu nocí. Cizinci i Češi strávili v zařízeních shodně v průměru 2,3 noci.

Nejvíc zahraničních hostů přijelo do republiky z Německa, a to přes 630 tisíc. Následovali turisté z Polska, kterých bylo téměř 253 tisíc, a kolem 247 tisíc návštěvníků bylo ze Slovenska.

Z hlediska regionů přibylo turistů ve sledovaném období v devíti krajích, zatímco v Ústeckém, Libereckém, Královéhradeckém, Jihomoravském a Pardubickém kraji jich ubylo.

Počet turistů ze zahraničí i počet strávených nocí se ale meziročně zvýšil ve všech regionech s výjimkou Ústeckého kraje. Naopak více českých hostů se ubytovalo jen v Jihočeském a Karlovarském kraji a na Vysočině, ale pouze na jihu Čech i déle zůstali, doplnili statistici.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme