‚Zastropování cen energií na pravidlech hry nic nemění', varuje prodejce šéf antimonopolního úřadu

Stanovení cenových stropů pro energie neznamená zvýšenou toleranci ke kartelovým dohodám nebo jiným praktikám. Obchodníkům s energiemi to ve čtvrtek vzkázal předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna. Upozornil, že antimonopolní úřad žádné protisoutěžní jednání nebude tolerovat.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový šéf antimonopolního úřadu Petr Mlsna

Nový šéf antimonopolního úřadu Petr Mlsna | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Stanovení maximálních cen pro domácnosti a podnikatele, o kterém vláda rozhodla v pondělí, je z hlediska hospodářské soutěže považováno za značný zásah do standardního fungování trhu, ale v tomto případě je podle ÚOHS zcela opodstatněné.

Chudé nemůžeme nutit jít až na dřeň. Šetřit energiemi musí i vysokopříjmoví, upozorňuje ekonom

Číst článek

Cenový strop neznamená, že by obchodníci s energiemi jakkoliv mohli koordinovaně slaďovat své ceny, a nemá nijak usnadňovat či nabádat subjekty k cenovým dohodám ani jiným protisoutěžním praktikám, uvedl Mlsna v tiskové zprávě.

Mlsna zdůraznil, že cenový strop stanoví maximální možnou cenu, ne jedinou možnou cenu.

Dodavatelé elektřiny a plynu proto mají a budou moci i přes toto opatření zcela svobodně soutěžit a nepochybně stanovit i cenu nižší než stanovený cenový strop. Zavedení cenového stropu by současně nemělo mít vliv na stávající spotřebitele, kteří mají ceny za dodávky elektřiny a plynu nasmlouvány nižší než stanovený cenový strop, uvedl úřad ve zprávě.

Bez teplé vody a posunout semestry. Univerzity zvažují, jak se vyhnout distanční vyúce a šetřit

Číst článek

Vývoj na energetických trzích bude úřad nadále sledovat a bude připraven tvrdě zasáhnout proti případným narušením, omezením nebo vyloučením soutěže na těchto trzích, uvedl Mlsna.

Vláda v pondělí oznámila, že domácnosti a živnostníci zaplatí za silovou elektřinu maximálně 6000 korun za megawatthodinu (MWh), plyn bude stát maximálně 3000 korun za MWh.

Jde o opatření proti rekordně vysokým cenám energií. Ve středu vláda Petra Fialy (ODS) rozhodla, že velkoodběratelé elektřiny a plynu budou moci od listopadu čerpat podporu kvůli vysokým cenám energií.

Na program je připraveno 30 miliard korun. Kabinet zvažuje daň z neočekávaných zisků u bank, energetických firem a rafinérií. Přesné podmínky dotací by měly být jasné do 1. listopadu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme