Centrální banku nechal další rekord koruny v klidu

Česká měna prolomila hranici 31 korun za euro. Odpoledne posílila na své další historické maximum 30,92 Kč za euro. Ani nová rekordní hodnota nevyprovokovala Českou národní banku k zásahu. Nicméně centrální banka považuje vychýlení kursu české měny od dlouhodobého trendu v poslední době za potenciální riziko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

Na nové historické maximum 30,98 za euro se koruna krátce dostala po poledni. Dosavadní rekord tak posunula o dva haléře. Krátce před 17. hodinou pak znovu posílila na 30,92 Kč za euro. Podle analytiků se nepotvrdily obavy ze zásahu České národní banky, což otevřelo stavidla pro posílení kursu. Radek Malý Citibank říká, že pokud centrální banka proti sílící koruně nezasáhne, je velká pravděpodobnost, že domácí měna v nejbližších dnech zpevní k 30,60 Kč za euro.

V dosavadních údajích o běžném účtu a vnější nerovnováze ale není bezprostřední dopad silné koruny vidět, uvedl po dnešním zasedání bankovní rady viceguvernér České národní banky Oldřich Dědek. Dodal, že hlavním nástrojem v boji s korunou zůstává dohoda s vládou o zamezení přístupu příjmů z privatizace a zahraničních investic na devizový trh.

"Pokud by tato dohoda zabránila přístupu privatizačních příjmů na devizový trh, potom výsledná relace mezi kapitálovým přílivem a odlivem je více méně vyrovnaná, a z toho důvodu se domníváme, že neexistují fundamentální důvody pro to, aby kurz pokračoval v takto rychlém zhodnocování," uvedl Dědek.

Analytici jsou však postojem centrální banky překvapeni. Potvrzuje to Patrik Chovanec ze společnosti BBG Finance. "Centrální banka zřejmě svůj boj se silnou korunou vzdává, což samozřejmě neprospěje exportujícím firmám. Na druhé straně neustálé posilování koruny svědčí o tom, že exportérská lobby není tak výrazná, aby tlačila na vládu a centrální banku ve společném boji proti dalšímu posilování," míní Chovanec.

Bankovní rada podle očekávání trhu nezasáhla ani proti úrokové sazbě, kterou nesnížila a ponechala ji na současných 4,25 procenta.

Martin Hromádka, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme