Banky poskytly v červenci hypotéky za 23,8 miliardy. Meziročně růst zrychlil na 109 procent

Banky a stavební spořitelny v Česku poskytly v červenci hypoteční úvěry za 23,8 miliardy korun, což je proti červnu pokles o pět procent. Meziroční růst ale zrychlil na 109 procent. Úrokové sazby nových úvěrů poprvé od loňského května stouply, nepatrně na 5,07 procenta z červnových 5,05 procenta. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Data dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

Banky a stavební spořitelny v Česku poskytly v červenci hypoteční úvěry za 23,8 miliardy korun (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v červenci dosáhl 19,6 miliardy korun. Meziměsíčně se snížil o 6,5 procenta. Objem refinancovaných úvěrů, tedy interně či z jiné instituce, činil čtyři miliardy korun, stejně jako v červnu. Počet nově poskytnutých hypoték dosáhl 5204, což představuje osmiprocentní meziměsíční pokles, nicméně hodnotu nad celoročním průměrem 4774 hypoték měsíčně.

5:40

Předčasné splacení hypotéky se může od září prodražit. Jsou ale možnosti, jak se pokutě vyhnout

Číst článek

„Letní sezona a prázdniny jsou v posledních letech spojeny se zájmem o investice do rekreačních nemovitostí v zahraničí. Tento trend letos dále zesílil, někteří klienti pak využívají pro nákup nemovitostí ve vybraných sousedních zemích i možnost využít jako zástavu hypotéky pořizovanou zahraniční nemovitost,“ uvedl ředitel Oberbank ČR Filip Vavruška.

Hypoteční sazby reagují s několikaměsíčním zpožděním především na vývoj tržních úrokových sazeb delších splatností. Ty po rozkolísaném klesání začaly od letošního března opět růst. Tento vývoj se však v červnu otočil. Tuzemské sazby delších splatností se tak nyní pohybují na nejnižších úrovních v letošním roce a zároveň na nejnižších úrovních od přelomu let 2021 a 2022. Ve srovnání s minulým měsícem jsou zhruba o 0,25 procentního bodu nižší a pod průměrem letošního roku.

Průměrná sazba hypoték v srpnu opět klesla. Do konce roku se podle odborníka může ještě snížit

Číst článek

„Vývoj tržních sazeb delších splatností v posledních týdnech opět otevírá prostor pro snižování hypotečních sazeb, které se v posledních měsících zastavilo. Sázky trhu na rychlejší pokles sazeb americké centrální banky Fed vedl i k výraznějšímu snížení tuzemských tržních sazeb, které tak nyní patří mezi nejnižší v letošním roce a zároveň jsou na nejnižších úrovních od přelomu roku 2021 a 2022,“ uvedl hlavní ekonom asociace Jakub Seidler.

Průměrná hypotéka v červenci pokračovala v růstu, a to z 3,72 na 3,77 milionu korun. Od dubna tak průměrná hypotéka převyšuje dosavadní rekordní úroveň z listopadu 2021. Dosáhnout na vyšší hypotéku umožňuje postupný pokles hypotečních sazeb či uvolnění makroobezřetnostních příjmových limitů ze strany ČNB společně s postupným růstem reálných příjmů domácností. Souvisí také s vývojem cen nemovitostí

Růst hypotečních sazeb o jeden procentní bod znamená pro průměrnou velikost hypotéky zvýšení měsíční splátky o zhruba 1500 až 2000 korun. Ve srovnání s dvouprocentní úrokovou sazbou, která byla na trhu běžná v dřívějších letech, tak znamená současná hypoteční sazba nárůst měsíční splátky u průměrné hypotéky zhruba o 6000 korun. Splátka hypotéky jeden milion korun s třicetiletou splatností se současnými úrokovými sazbami činí kolem 5500 korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme