Češi zkoušejí žáby i šneky. Obojživelníci se dováží především z Indonésie a Vietnamu
Na jídelníčcích restaurací v Česku se objevují netradiční pochoutky. Restovanou žábu s chilli nebo smaženou žábu se sezamem si mohou dát zákazníci v některých asijských podnicích. Jinde pak mohou ochutnat třeba šneky.
Žábu na pánvi nebo smaženou žábu se sezamem nabízí ve vietnamské restauraci v Praze 2 slečna Čan.
„Češi mají o exotické jídlo velký zájem, zvlášť o žáby. V naší restauraci si je dávají hodně. Máme několik desítek porcí denně,“ říká Čan.
Z celého obojživelníka dostanou zákazníci na stůl už jen samotná stehýnka, která mají podle ní nejvíce masa. Žába podle Čan chutná jako kuřecí maso a je zdravá, protože má prý hodně vápníku a vitamíny B1 a B12.
Češi zkoušejí žáby i šneky. Obojživelníci se dováží především z Indonésie a Vietnamu. Téma pro reportérku Veroniku Hlaváčovou
Žabí stehýnka připravuje i šéfkuchař francouzské restaurace v centru Prahy Roman Rataj. Aktuálně má ale na jídelníčku i šneky.
„Šnek nechutná skoro nijak. Je to sval, který se musí dát s hodně silnou omáčkou, aby to dostalo nějakou chuť,“ popisuje Rataj.
Tucet hlemýžďů podle něj vyjde na bezmála 240 korun. „Prodáme denně 30 někdy i 40 porcí šneků,“ dodává šéfkuchař francouzské restaurace.
Žabí a šnečí maso spadá podle Státní veterinární správy do kolonky „ostatní živočišné produkty k lidské spotřebě." Šneky v Česku zpracovává šest firem. Žáby se dostávají do tuzemských restaurací především z Indonésie a Vietnamu. České jsou totiž chráněné.
„V České republice jsou legislativně chráněny všechny druhy obojživelníků s výjimkou dvou druhů. Z tohoto důvodu se v naší republice žabí stehýnka nevyrábí, pouze se dováží, případně se tu prodávají," vysvětluje mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.
Na netradiční druhy masa se podle něj pohlíží úplně stejně jako na ty běžné.
„Skutečně se jedná o okrajovou záležitost, nicméně Státní veterinární správu v této souvislosti zajímá zejména zdravotní nezávadnost. Pokud zásilka a samotná potravina vyhovují všem požadavkům, tak není problém ji pustit do dalšího oběhu," dodává Pejchal.
Vedle žab a šneků se v Česku prodává i maso ze pštrosa, krokodýla, klokana nebo antilopy.