Lahůdkářství / Pivovar||red|Literatura|KNIŽNÍ SOUTĚŽ
Co jedl Karel IV. a co Jiří z Poděbrad? A jak starý je vlastně špekáček? Tomu všemu se věnuje Christian Szabo ve svém knižním gastronomickém projektu Evoluce českého jídla.
Netradiční zmrzlinou vyrobenou z olomouckých tvarůžků se můžou letos v létě poprvé osvěžit obyvatelé a návštěvníci Loštic na Šumpersku, kde se proslavený pikantní sýr s nezaměnitelným aroma vyrábí. Loštická kavárna U lišky Bystroušky tvarůžkovou zmrzlinu vyrobila jako první na světě a její majitel si recept nechal patentovat. O nevšední zmrzlinu je obrovský zájem.
Do historie výroby tvarůžků se mohou vydat návštěvníci nového muzea v Lošticích. Je kousek od náměstí a sousedí s výrobnou tohoto sýra s nezaměnitelnou vůní.
Potravinářská inspekce nacházela poslední dobou v obchodech víc plesnivých syrečků než obvykle. Výrobce musel produkci tradičních olomouckých tvarůžků zastavit a vyčistit celou provozovnu.