Komise vybrala šest výrobků, které zvítězily v soutěži Regionální potravina Libereckého kraje. Porotě se zalíbil například nápoj s muchovníkem olšolistým, sýr Cihlovka, kozí bio mléko nebo pastovaný med z Podještědí.
Centrum Chrudimi dnes bude patřit pěstitelům biopotravin, ale i zpěvákům a bubeníkům. Tradiční biojarmark nabízí nejen nejrůznější produkty, ale také informace o výrobě biopotravin nebo tematické soutěže a dílny.
Potravinových značek je v Česku moc. Zákazníci se v nich neorientují a podle zkušeností výrobců nemají třeba regionální značky na prodejnost zboží vliv. Někteří si připadají také svázaní jejich podmínkami certifikace. Podle zastánců značek jsou výhodné jako lákadlo pro turisty, kteří shánějí nejlepší místní speciality.
Lidé stále častěji dávají přednost českým výrobkům a hledají přímo regionální produkty. Teď by je mohli najít i v obchodních řetězcích. Počítá s tím nový projekt ministerstva zemědělství a Svazu obchodu a cestovního ruchu.