Na několika místech představí vědci molekulární gastronomii neboli využití chemie a fyziky k výrobě pochoutek. V Praze to bude třeba sorbet vyrobený staletí starým postupem či poleva z motýlího čaje.
„Před komunálními volbami se tam měly prezentovat výrobky jednotlivých členských států EU. A byly tam opečené sušenky. To není ono,“ říká Robert Bezděk (ANO).
Nepíšu pod vlivem šedého ledna a února a nemám potřebu vám kazit chuťové požitky, ale napadlo mě při zmínce smrti astronoma, astrologa a alchymisty Tycha Braheho, že s jídlem to nemáme jednoduché.
Královská zahrada Pražského hradu se na tři dny otevřela gurmánům. Tradiční Prague food festival má přivítat 18 tisíc hostů. Nabízí jim ochutnávky jídla, kuchařské show i informace o zdravých potravinách.
Na Pardubickém zámku dnes začíná tradiční festival vína. Po roce opět přijely do krajského města vystavovat desítky vinařů z Čech i Moravy. Lidé mohou ochutnat bílá i červená soutěžní vína.
Liberec ovládl festival Gastrotour 2013. Před tamní radnicí postavili své stánky kuchaři z nejvybranějších místních restaurací - ale třeba i z Třeboně. A mlsaly tu stovky lidí.
Milovníci vína zažívají malý svátek: v jihomoravských Valticích je právě ode dneška přístupný 11. ročník Salonu vín – veřejné degustační expozice nabízející k ochutnání aktuálně nejlepší stovku produktů tuzemských vinařů.
Prague Food Festival bude až do neděle návštěvníkům představovat umění šéfkuchařů, nabízet ochutnávku vytříbených pokrmů i nápojů. Součástí programu je i kuchařská show nebo kurzy vaření pro děti.
Milovníci vína si v úterý přišli na své. Vinaři jim totiž dali okoštovat letošní mladé víno, které nabízejí na trhu pod společným označením - svatomartinské. Obdobu světoznámého Beaujolais nabídli letos poprvé svým zákazníkům také kutnohorští vinaři.