„Každý podnik to dělá jinak, ale – nevěřte na spropitné kartou. V ideálním případě se stane, že vy své zdaněné peníze ještě jednou odevzdáte státu,“ říká šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.
Šéfkuchaři při slavnostním obřadu slavili a jindy se zase snažili skrýt své zklamání a hněv. Restaurace se většinou o odebraných hvězdičkách dozvědí pouze přes telefon.
Na nových farmách mají odchovaní jedinci jateční velikost kolem dvou centimetrů a prodávají se v litrech. Jedná se o hmyz, který je od roku 2020 i v Česku zařazený mezi hospodářská zvířata.
Mikrovlnku a mixér má v kuchyni asi většina z nás. Jednou by všechny tyto pomocníky, se kterými jsme si zvykli vařit, mohla doplnit chytrá trouba nebo dokonce 3D tiskárna. Nápad na tisknutí pokrmů se totiž zalíbil několika michelinských kuchařům, kteří se rozhodli tenhle vynález otestovat.
Tisíce lidí mají poslední šanci užít si food festival v prostředí londýnského Regent's Parku. Desítky slavných restaurací a stovky stánků tam úspěšně útočí na chuťové buňky i peněženky návštěvníků. Michelinští šéfkuchaři nechávají laikům nahlédnout pod pokličku a lidi lákají na slané i sladké laskominy.
Pozornost gastronomického světa dnes směřuje do Lyonu. Právě tam se koná nejrespektovanější světová soutěž v gastronomii Bocuse d´Or. O cennou trofej nejlepšího světového kuchaře se uchází čtyřiadvacet mistrů svého řemesla, kteří uspěli v národních kolech. Z našich kuchařů se do finálového kola neprobojoval nikdo.
Prvotřídní pokrmy mohou zájemci ode dneška až do konce února ochutnat na letošním Grand Restaurant Festivalu. Za zvýhodněné ceny degustační menu nabídne osmdesát špičkových podniků z Maurerova výběru Grand Restaurant 2014.