Trofejní ryby putovaly na Českokrumlovsko zhruba 200 kilometrů. Jihočeští rybáři začali s vysazováním ryb před zahájením pstruhové sezony, budou v něm ale pokračovat i dál.
Proč kapři od výlovu nedostávají potravu? „Je to proto, aby měli dokonale prázdné vnitřnosti. Aby kuchyňské zpracování probíhalo bez potíží a nepříjemných chutí,“ vysvětluje rybář Miloš Ulrych.
„Zpracováváme odpadní suroviny. Využíváme k tomu technologii, která je šetrná k životnímu prostředí,“ popisuje novou metodu vedoucí projektu Pavel Mokrejš.
Klesající poptávka po nemovitostech snižuje ceny starších bytů, píše deník E15. A v řadě českých obcí zdraží podle deníku Právo vodné a stočné. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.
Praha připravuje digitální verzi Lítačky, podrobnosti v E15. Právo pak varuje před podvodníky využívajících ojetiny. A Česko prozkoumá účinky látky z lysohlávek na depresi, píší Hospodářské noviny.
Většina jihočeských rybářů očekává kvůli letošnímu suchu nižší produkci ryb. Na domácím trhu jich bude i přesto dostatek. Také cena by měla zůstat stejná jako loni.
Výlovy rybníků jsou v plném proudu a dnes byl na řadě Drahotínský u Druztové na Plzeňsku. Se svými 10 hektary patří mezi největší chovná zařízení města Plzně. Vypouští se pravidelně každý rok, letos to bylo už popatnácté.
Kapři, které si do Štědrého dne nikdo nekoupil, vracejí jejich prodejci většinou rybářům na sádky. Producenti umožňují zpětný odběr, pokud jsou ryby zdravé a prodejce se o ně dobře staral. To mu ostatně ukládají i různé předpisy na ochranu zvířat. Jsou ale i jiné možnosti, jak s neprodanými kapry naložit.
Cena vánočních kaprů by se oproti loňsku neměla změnit. Dvě největší jihomoravské firmy, tedy Rybářství Hodonín a Rybníkářství Pohořelice, oznámily, že letos zdražovat nebudou. Cena mírně vzrostla loni, a to kvůli zvýšení daně z přidané hodnoty a také kvůli neúrodě obilí, kterým rybníkáři ryby přikrmují.