Kilogramový živý kapr letos vyjde na 125,15 koruny, téměř o tři koruny dráž než minulý rok. Zhruba o třetinu víc proti loňsku stojí máslo a vejce, mírně stoupla také cena mléka.
Děti, kapři a krytý chlorovaný bazén. Tak v Městských lázních Prostějov vypadalo jedno z předvánočních plavání. Děti tam měly možnost chytit rybu vypuštěnou do plaveckého bazénu.
„Jsem přesvědčen, že to utrpení není, protože samozřejmě je zájem, aby ryba vypadala dobře,“ říká k vánočnímu prodeji kaprů ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.
Kapr je v České republice neodmyslitelným symbolem Štědrého večera. Pro mnoho rodin je smažený kapr s bramborovým salátem tradičním pokrmem a já jsem ráda, že patříme mezi jeho občasné vyznavače.
Bramborový salát s řízkem nebo kaprem bude opět nejčastější štědrovečerní večeří v Česku. Bramborovému salátu holduje 81 procent domácností, 61 procent dotázaných podává řízek a 55 procent kapra.
Z nejnovější studie plyne, že 95 procent současné severoamerické populace kaprovců se vylíhlo v 60. letech dvacátého století. Jenže jejich populace se už neobnovují.
„Vycházím z toho, že ryby si odnáší domů ti, co ví, jak s ní manipulovat. Kontrola u občana není možná, a proto doporučujeme, aby se všechno odehrálo ve stánku,“ říká Zbyněk Semerád.
Sádky jsou dočasným bydlištěm kaprů zhruba na měsíc. Sádecký ještě musí kontrolovat, jestli mají dost kyslíku. Protivínští rybáři letos dodají na vánoční trh zhruba 100 metráků ryb.
Trofejní ryby putovaly na Českokrumlovsko zhruba 200 kilometrů. Jihočeští rybáři začali s vysazováním ryb před zahájením pstruhové sezony, budou v něm ale pokračovat i dál.
Proč kapři od výlovu nedostávají potravu? „Je to proto, aby měli dokonale prázdné vnitřnosti. Aby kuchyňské zpracování probíhalo bez potíží a nepříjemných chutí,“ vysvětluje rybář Miloš Ulrych.
„Trpíme nadspotřebou, jídlo je velmi často způsob, jak se ujistit ve svém statusu. Je to patrné právě na Vánocích. Zvyšuje to dopamin, ale jen do určité míry,“ tvrdí gastro publicistka Hana Michopulu.
Dobrovolná a profesionální stráž Českého rybářského svazu zaznamenala zvýšený počet pytláků. Vodní plochy namátkově kontroluje, pokuta může být až 30 000 korun.
„Zpracováváme odpadní suroviny. Využíváme k tomu technologii, která je šetrná k životnímu prostředí,“ popisuje novou metodu vedoucí projektu Pavel Mokrejš.
Přesné ceny producenti ryb zatím nestanovili se zdražením ale počítají. Vedle růstu cen energií se na tom přinejmenším v Chlumci nad Cidlinou podepsalo nepříznivé letní počasí.
„V dřívějších dobách byl celý rok naprosto nekompromisně rozdělen do nějakých fází podle zvykoslovných svátků a také podle církevního roku,“ říká etnograf.
Ani v případě lososů a tuzemských dravých ryb se nedá spolehnout na to, že jsou ryby z čistě domácích zdrojů. V Česku ale nejsou k dostání ekologicky chovaní kapři.
Češi mají čím dál větší zájem o solární elektrárny. Stojí za ním klesající cena potřebné technologie. Informuje o tom týdeník Ekonom. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.
Lidé o vánočních svátcích volají záchranáře častěji kvůli interním potížím. Zejména u starších osamělých lidí to podle ní může být vyvolané i stresem, které pro ně Vánoce znamenají.
Ideální podle Jiřího Žáka není ani, když lidé nosí živé tradiční vánoční ryby v igelitových taškách. Ty se jim totiž lepí na skřele a znemožňují jim nouzové dýchání.
Není kuchaře, který by neměl svůj jedinečný recept na salát a není novináře, který by neinformoval, který salát je ten nejlepší a o kolik letos kapr podraží. Nabízíme hned dva recepty.
Název december je zaveden ve většině západních států, a to díky Římanům, kteří měli deset měsíců v roce. Desátý je december, kdy základ slova je „decem“, latinsky číslovka deset.
Špatné trávení, potíže se žlučníkem nebo pálení žáhy. To vše může potrápil lidi během vánočních svátků. Jak se tomu vyhnout a co pomáhá zmírnit následky, radí Česká lékárnická komora.
Místo smaženého kapřího řízku, marinovaná ryba ve wasabi a s mrkvovým pyré. Takový recept na vánočního kapra doporučuje devatenáctiletý kuchař Filip Ruprecht.
Lukáš Krpálek je nejen výborným judistou, ale také vášnivým rybářem. I proto by rád ještě před Štědrým dnem vyrazil k vodě a pro štědrovečerní večeři své rodině vlastnoručně ulovil kapra.