„Myslím si, že největší odměna vinařům je, pokud pochopíme, že to, co je tvořené u nás, je se zahraničím srovnatelné. Zaplaťme za to,“ komentoval someliér Ivo Dvořák.
Pokud vás paprička pálí, rozhodně nepijte vodu. Kapsaicin ale dobře reaguje na tuky. Můžete zkusit studené plnotučné mléko, kousek chleba nebo třeba slaninu.
Studie zkoumala fyzikální proces, při kterém se pevný čtvereček čokolády mění v hladkou emulzi. Autoři zjistili, že uvolňuje tukový film, který pokryje jazyk, a vytváří tak „hladký“ pocit v ústech.
Už naši předci byli přesvědčeni, že barvy mají vliv na duši a umí i léčit. Ne každá barva působí na každého stejně, ale v různých kulturách se jim postupně začaly přiřazovat různé významy a účinky.
„Senior je schopný si dopřát odpočinek a tolik ho to nelimituje, ale člověk, který musí pracovat, potíže pociťuje mnohem víc,“ vysvětlil pro iROZHLAS.cz neurolog Filip Caisberger.
Britská asociace ušních, nosních a krčních lékařů vyzvala dospělé, kteří ztratili čich, aby se izolovali. Výzkumy jsou zatím omezené, nicméně znepokojily lékaře dost na to, aby vydali varování.
Nepíšu pod vlivem šedého ledna a února a nemám potřebu vám kazit chuťové požitky, ale napadlo mě při zmínce smrti astronoma, astrologa a alchymisty Tycha Braheho, že s jídlem to nemáme jednoduché.
Vědci odhalili existenci šesté chuti. Výzkumníci z Kalifornie přiřadili k už pěti objeveným - tedy slané, sladké, hořké, kyselé a masité - nově i chuť vody.
Vědci se nezaměřují jen na vzdálené galaxie nebo záhady lidského mozku. Centrem jejich pozornosti jsou i třeba věci každodenní spotřeby. Jako třeba rajčata ze supermarketů. Ta jsou často zcela bez chuti. A podle vědců z americké University of Florida a čínské Akademie zemědělských věd za to může honba obchodních řetězců za tržbami. Šlechtěná rajčata jsou totiž sice velká, ale plná vody.
Smysly inspektorů a laborantů Státní zemědělské a potravinářské inspekce musí být bystré. Jinak by nemohli pravdivě hodnotit potraviny. Každý z nich proto musí projít takzvanou základní senzorickou zkouškou. Úřad tuto zkoušku pro své nové zaměstnance pořádá právě v těchto dnech.
Pěstitelé čaje z indického státu Ásám si stěžují, že se vinou klimatických změn mění nejen množství čajových lístků, ale i chuť čaje. Kvůli zvyšování teplot a výkyvům dešťových srážek prý přišel černý Ásám o svoji tradiční sílu a hořkost.