V Moskvě pořádají mezinárodní Festival zavařenin. Rusové je milují
Letošní příjemné a nikterak tropické moskevské léto má sladkou podobu. Na náměstích, pěších zónách a bulvárech začal desetidenní Festival zavařenin. Ty totiž Rusové milují a jejich příprava patří k nezbytným schopnostem dobré paní domu.
Na 22 místech Moskvy můžete narazit na obrovské atrapy různých druhů ovoce, dvoumetrové zavařovačky a dřevěné kiosky s ovocnými girlandami. Své marmelády a džemy vyslalo do hlavního města 40 ruských regionů a 19 zemí.
„Tahle zavařenina je z Francie, tahle z Německa a tamta ze Španělska. A tahle je z Arménie, ta se prodává nejlépe. Já mám ale nejradši tu německou. Dobře se roztírá a zajímavě chutná,“ hodnotí své zboží slečna Albína.
V Moskvě se koná Festival zavařenin. Navštívil ho i zpravodaj ČRo v Rusku Martin Dorazín
Je zajímavé, jak se přímo k branám Kremlu dostaly dobroty ze zemí, na které Rusko uvalilo potravinové embargo a jejichž ovoce hromadně zabavuje a likviduje při pokusech nepřátelsky proniknout do ruských žaludků.
„Zavařeniny nejsou zakázaným zbožím. U nás už kontrola byla a žádné zakázané zboží nenašla, kontrolují nás každý den,“ vysvětluje Albína a dál nabízí zavařeniny z růžových lístků, dýní, tykví, vlašských ořechů a dalších plodů, o jejichž existenci nemá většina Čechů tušení.
Jen ruské výrobky prodává o kus dál Žeňa. „Nabízíme výhradně zboží ruských výrobců. Snažili jsme se přivézt exkluzivní věci: zavařeniny z borovicových šišek, moruší, pampelišek nebo vlašského ořechu. Všechno je to domácí výroba - šiškový džem pochází z Kavkazu - z Donbaje v Karačajevo-Čerkesku,“ říká.
Šiškový džem
Jevgenij trvá na tom, že ruské zavařeniny jsou lepší než západní: „Je to asi kvůli lepší ekologii. Ručím za to, že naše zavařeniny neobsahují žádné chemické přísady, jsou vařené v domácích podmínkách. Dbáme o kvalitu. Máme už léty prověřený okruh dodavatelů na Kavkaze, v Krasnodarském kraji a ve Voroněži.“
Paní Olga sem přišla, protože jinde prý takové výrobky nenajde: „Hledám zavařeninu z hlohu a koupím si taky tu šiškovou a ořechovou. Tu u nás v obchodech nemají.“
Pokud by si chtěl někdo uvařit šiškový džem sám doma, není to prý nic těžkého.
Jam festival! #Moscow #москва pic.twitter.com/8vPjrP2KZ0
— Москва. Пушкинская (@MoscowPushka) 13. Srpen 2015
„Do litinového hrnce nalijete do poloviny vodu a dosypete šiškami. Vaříte na mírném ohni a přidáváte cukr, až vznikne hustá hmota. Šišky ovšem musí být mladé, a ty rostou hodně vysoko - takže na ně pošlete někoho, kdo vám ze stromu nespadne,“ dodává recept Žeňa.
Festival s marmeládovou vůní trvá do 23. srpna.