V Itálii začala kampaň na záchranu boloňských špaget

Boloňské špagety jsou jedním z nejznámějších italských jídel, a v tom je, zdá se, kámen úrazu. Italský zemědělský svaz Coldiretti teď poukazuje na to, že to, co se někdy ve světě vydává za boloňské špagety, nemá s pravými špagetami s boloňskou omáčkou nic společného. Proto byla zorganizována osvětová kampaň, která má ukázat pravou podobu tohoto tradičního jídla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Špagety (ilustrační foto)

Špagety (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka PhotoRack

"Boloňské špagety vlastně nejsou špagety, ale tagliatelle, tedy široké vaječné nudle, a přesný recept si nechala boloňská obchodní komora nechala patentovat již v roce 1982," říká spolupracovnice Českého rozhlasu v Itálii Vědunka Lunardi.

Italskému zemědělskému svazu pomáhají italští šéfkuchaři, jichž bylo do kampaně zapojeno 440 z padesáti zemí světa. Kuchaři mají svým hostům ukázat, jak vypadá pravá boloňská omáčka, která se v Itálii nazývá ragú.

Přehrát

00:00 / 00:00

O italské kuchyni mluvila na Rádiu Česko spolupracovnice Českého rozhlasu v Itálii Vědunka Lunardi.

"Ve skutečnosti se ani v Itálii nedělají boloňské špagety podle patentované receptury. Těstoviny by měly být domácí, vaječné, široké osm milimetrů. Málokdo si ale již domácí těstoviny sám vyrábí. Těstoviny nesmí být převařené, což je častý zlozvyk v zahraničí. Správná omáčka se připravuje z libového mletého hovězího masa, zeleniny, mléka, vývaru, vína a dalších ingrediencí. Hlavně se to ale musí pomalu dusit. Nejméně dvě až tři hodiny," vysvětluje Lunardi.

Jaká je ale budoucnost pravých boloňských tagliatelle? "Souhlasím s názorem, že na záchranu pravých boloňských nudlí je již pozdě, stejně jako je pozdě na záchranu jiných typických italských jídel. Jenže kdo dnes vaří jídla z cizrny nebo sušené tresky? Kdysi suroviny chudých se staly nedostupným a luxusním zbožím. Každý si také jídla přizpůsobuje svým chutím, ostatně málokdo uvaří jídlo dvakrát za sebou stejně," dodává Vědunka Lunardi.

Farmářský svaz Coldiretti už takto v minulosti vytáhl do boje za záchranu jiných italských receptů, například na neapolskou pizzu, janovskou specialitu pasta al pesto, cotoetta alla Milanese či italský dezert tiramisu. Když nic jiného, jedná se o skvělou propagační kampaň italské kuchyně.

Vědunka Lunardi, Ondřej Černý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme