Úřady kvůli listerióze zahájily celostátní kontroly potravin
Úřady kvůli listerióze zahájily na celém území republiky rozsáhlou kontrolní akci zaměřenou na to, zda potravinářské firmy, distributoři a prodejci dodržují předpisy a neohrožují spotřebitele. Do terénu vyrazily desítky hygieniků i odborníků ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy. Hygienici totiž minulý týden objevili bakterii způsobující listeriózu v sýru Baladur od společnosti Prom-Prodej a v hermelínovém a pochoutkovém salátu výrobců Lahůdky Palma Praha a Nové lahůdky Sixta.
Hlavní hygienik Michael Vít řekl, že kontrolovat se bude celý týden. "Jak se technologicky dodržují pravidla výroby nepasterizovaných sýrů, jak se dodržují pravidla výroby lahůdkových potravin, salátů a podobně. Chceme tuto kontrolu dělat ve výrobě, samozřejmě v převozu, distribuci a v prodeji," přiblížil Vít.
Například jihomoravští hygienici hodlají tento týden navštívit zhruba stovku producentů a prodejců výrobků z měkkých sýrů a uzenin. Jihomoravští hygienici vyrazili do terénu - stejně jako jejich kolegové z celé republiky - na pokyn hlavního hygienika.
Jak ale přiznala krajská epidemioložka Renata Vaverková, problém řeší už zhruba dva měsíce. Byl to totiž právě jih Moravy, kde zvýšený výskyt nemoci jako první zaznamenali a začali vyšetřovat.
"V průběhu podzimu letošního roku jsme zaznamenali tři případy těhotných a tři případy jejich novorozenců. V prosinci to byl další případ těhotné ženy, ovšem v nízkém stupni těhotenství. Tam bohužel došlo k potratu," přiblížila epidemioložka.
Vedle toho se onemocnění listeriózou vyskytlo u sedmnácti lidí, což podle ministerstva zdravotnictví neodpovídá běžnému sezónnímu výskytu. U dětí, které takto postižené matky porodí, může dojít k závažnému postižení nervového systému. Zdrojem nákazy obvykle bývají měkké zrající sýry a některé lahůdkové saláty.