Školní jídelny se utkají v soutěži o nejlepší oběd
V pražské základní škole Chelčického dnes odpoledne vyvrcholí klání o Nejlepší školní oběd. Vítěze finálové soutěže jídelen pro žáky vybere sedmnáctičlenná komise. Zasednou v ní například zástupci České školní inspekce, ministerstva zdravotnictví, nebo Asociace kuchařů a cukrářů. Odborníkům poradí také dva dětští strávníci.
Podle Aleny Strosserové ze Společnosti pro výživu je letošním tématem česká kuchyně v moderním pojetí. „Takže se budou vařit klasická jídla, ale vylepšená o moderní trendy," přiblížila.
Organizátorka akce Alena Strosserová ze Společnosti pro výživu ve Světě o osmé.
Školní jídelny podle všeho prošly za posledních dvacet let velkou změnou. „Ve školních jídelnách se vaří dobře, vaří se kvalitně. Jídelny jsou hlídané jak z hygienické, tak z výživové stránky,“ podotkla organizátorka akce.
Například nutriční terapeutka z IKEM ale na popud časopisu Rodina a škola dělala průzkum školních jídelen a došla k tomu, že úroveň se velmi liší: vedle těch, které dosahují kvalit dobrých restaurací, byly i takové, které podle ní určitě vaří z instančních produktů, střídají sekanou s uzeninami na několik způsobů.
Strosserová se s tím ale nesetkala. Jistý problém přesto ve fungování školních jídelen vidí. „To je problém kontroly, protože ještě před deseti lety, kdy fungovaly školské úřady, metodičky kontrolovaly jak suroviny, tak chutě. Měla to pod kontrolou. Tahle funkce zmizela,“ dodala.