Nadešel čas bublinek. Šampaňské se podává vychlazené a ve vyšších sklenkách
Na Silvestra se pije nejvíce šampaňského a sektu, a to asi nejen v České republice. Pije se vychlazené a podává se ve vyšších sklenkách s malým průměrem, aby bublinky rychle nevyšuměly.
Ideální je podávat šampaňské hodně vychlazené, mezi 5 až 7 stupni. „Liší se to podle druhu šampaňského, jeho stáří a zbytkového cukru. Ideální je, se podívat, co doporučuje příslušný výrobce,“ vysvětluje sommeliér Miroslav Vocílka.
V Čechách je zvykem podávat šampaňské s jahodami. „Já osobně jako sommeliér pro suché šampaňské, to znamená šampaňské, které je označené brut, extra brut nebo nature brut nedoporučuji dávat žádné jahody a nic jiného. Pokud jsou to šampaňské nebo sekty v kategorii sec nebo demi sec, které mají vyšší obsah cukru, tak to ovoce nám obsah cukru lehce redukuje a v té chuti snoubení jahod a sektu nám vystoupí lehce kyseliny, takže to víno se potom příjemněji pije,“ říká Vocílka.
O podávání šampaňského si redaktorka Eva Rajlichová povídala se sommeliérem Miroslavem Vocílkou
U vícechodé večeři se šampaňské podává buďto na začátku jako aperitiv nebo mezi jednotlivými chody. „Pokud tam jsou složitější přechody, tak je dobré, protože suché šampaňské nám v ústech krásně redukuje v ústech chuť a jsme připraveni přijímat další pokrmy nebo další nápoje,“ říká sommeliér.
Zapomínat se nemá ani na správné skleničky. Podle Miroslava Vocílky se má používat sklenička vyšší, s malým průměrem:
„To je pro šampaňské nejlepší. Rozhodně nedoporučuji používat skleničky otevřené, takové misky, které se před 20 lety v Čechách na sekt hodně používaly. Tam nám ty bublinky okamžitě utečou pryč. Nápoj ztratí velmi rychle nízkou teplotu, ohřeje se a ten zážitek je maximálně čtvrtinový.“
Šampaňské by se mělo nalévat pomalu, aby neztratilo svoje perlení. Sklenice by měla být naplněna pouze z poloviny. Šampaňské máme spojené se slavnostními příležitostmi. Sommeliér Miroslav Vocílka by je ale klidně pil každý den:
„Pokud by to moje finanční možnosti dovolovaly, tak bych to určitě dělal, protože šampaňské je pro mě velká láska a mám ho doopravdy hodně rád. Říká se, že po prvních šedesáti lahvích zachutná šampaňské každému.“
Ročně se v Česku prodá 15 milionů lahví šumivého vína. Zatímco v Německu připadají na jednoho obyvatele 4 lahve sektu, u nás je to 1,5 litru.