Mapa: Kde inspektoři našli pančované či falšované víno?
Každý třetí sud stáčeného vína obsahuje něco jiného, než má. Tvrdí to shodně Svaz vinařů České republiky i ministr zemědělství Marián Jurečka. Jeho úřad proto připravuje novou verzi zákona o vinařství a vinohradnictví, která by měla falšování a pančování stáčeného vína od příštího roku ztížit.
Stát podle odhadu vinařů přichází kvůli podvodům s vínem ročně o dvě a půl miliardy korun na spotřební dani, DPH i dani z příjmů.
Alarmující údaj o 32 procentech nevyhovujících vzorků sudového pochází od Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Český rozhlas proto z webu Potraviny na pranýři, kde inspekce zveřejňuje výsledky kontrol, stáhl veškerá data o kontrolách sudového vína za poslední tři roky a podrobil je rychlé analýze.
Počet odhalených nevyhovujících vzorků se za poslední tři roky víc než zdvojnásobil.
Nejčastějšími prohřešky byly:- nevyhovující chuť a vůně
- vymyšlená země původu
- přídavek glycerolu, maltosy či ethanolu
- ředění vodou
Problémy inspektoři objevili nejčastěji u vín pocházejících (dle tvrzení prodejce) ze Slovenska, z Česka, Maďarska a z Itálie.
Podle šéfa svazu vinařů Tibora Nyitraye se ovšem při chemickém rozboru nejednou ukázalo, že prodávané víno z Evropy vůbec nepochází, a že to vlastně ani není víno: "Když už si ho někdo koupí, tak má dostat stoprocentní víno a ne víno s přídavkem 50 až 85 procent vody, potažmo glycerolu, cizorodých látek, barviv... "
Z analýzy Českého rozhlasu dále vyplývá, že vinařstvím s největším počtem odhalených problémů u sudových vín je Vinop, a.s. z jihomoravských Polešovic. Loni inspektoři našli nejméně 26 nevyhovujících sudů, na nichž byla tato firma uvedena jako výrobce nebo dovozce. Na dalších místech jsou s velkým odstupem vinařky Zdeňka Hajdová z Hlohovce (8 nevyhovujících vzorků) a Leona Valíčková z Perné (5 nevyhovujících vzorků).
V následující mapě najdete všechny vzorky nekvalitního sudového vína, odhalené inspektory v loňském roce. Kliknutím na červené body zobrazíte podrobnosti o každém nálezu.