Inspektoři zajistili další nevyhovující sklad plný prošlých potravin
Státní zemědělská a potravinářská inspekce dnes oznámila, že její kontroloři zjistili vážné závady ve skladu potravin v Úvalech u Prahy, kde byly uložené hromady prošlého zboží i s upravenými daty o trvanlivosti. Vlastník objektu, který dodává potraviny do řady obchodních řetězců, závěry kontroly popírá.
Při prověřování pětipatrové budovy našli inspektoři ve dvou patrech patrné stopy po ohni, ze zdí se odlučovala ohořelá malba, na jiných byly černé plísně. Všechna patra jsou poškozená protékající vodou, včetně znečištěných podlah.
Skladované potraviny byly silně zaprášené a inspektoři dokonce zjistili poškození hlodavci. V budově chyběla umyvadla jako jedna z podmínek pro potravinářský provoz a také osvětlení – pohyb po budově byl možný pouze s baterkou.
Ve skladu byly objeveny i tisícovky balení okurek v nálevu se zřejmým zásahem do označení trvanlivosti – sklenice měly nově vydržet o dva a půl roku déle. Inspekce už proto prodej tohoto sortimentu v tuzemských obchodech zakázala.
O zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce hovořil v Ozvěnách dne její mluvčí Michal Spáčil
Mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Michal Spáčil Radiožurnálu potvrdil, že se jednalo o běžnou kontrolu: „Potravinářská inspekce pravidelně prověřuje jak skladovací prostory, tak prostory k prodeji, přepravě potravinářského zboží a tak dále.“
Inspekce vydala zákaz dalšího užívání těchto prostor pro skladování potravin. Zatím se šetří, kam to zboží mělo směřovat, nebo zda nebylo určené k reklamaci a vrácení výrobci.
Jednatel společnosti, která v Úvalech zboží skladuje, informaci o nevyhovujících podmínkách odmítl a popřel, že by někdo manipuloval s údaji o trvanlivosti.
„Inspekce zjišťuje od začátku roku další a další zboží v prodejnách, u něhož bylo manipulováno s datem minimální trvanlivosti nebo častěji s datem použitelnosti,“ upozorňuje Spáčil.
Tento případ dokazuje, že podobné situace mohou nastávat nejen v prodejnách, ale už přímo ve výrobě, případně při skladování nebo distribuci.
„Potravinářská inspekce bere všechny tyto případy velmi vážně, považuje je za klamání spotřebitele a podle toho k nim přistupuje v následných opatřeních a případně sankcích,“ dodává Spáčil.