Kuchyňské oleje přispívají k rakovině, zjistila studie. Na co si dávat při stravování pozor?

Americká studie varuje, že stolní oleje používané především v západní stravě mohou být příčinou nárůstu počtu rakoviny tlustého střeva. V potaz je ale třeba brát několik faktorů, jako je nadužívání olejů nebo jejich výskyt v ultra zpracovaných potravinách.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oleje ze semen slunečnic, řepky nebo kukuřice mohou v těle člověka vyvolat chronické záněty (ilustrační foto)|

Oleje ze semen slunečnic, řepky nebo kukuřice mohou v těle člověka vyvolat chronické záněty (ilustrační foto)| | Zdroj: Unsplash | Licence Unsplash,©

Oleje ze semen slunečnic, řepky nebo kukuřice mohou v těle člověka vyvolat chronické záněty. Nový výzkum tak opět vyvolává obavy, že kuchyňské oleje mohou způsobovat rakovinu.

Studie provedená v laboratoři financované Národním onkologickým ústavem se zaměřila na roli tuků v mikroprostředí kolem nádorů tlustého střeva. Při zkoumání nádorů identifikovali výzkumníci u více než osmdesáti lidí s rakovinou tlustého střeva ve věku od 30 do 85 let tyto oleje jako možný faktor, který k zdravotním problémům přispívá, píše Independent.

25:21

Levnější a dostupnější exotické rostlinné oleje? Genetici objevili alternativu díky americké květině

Číst článek

Výsledky ovšem neprokazují, že oleje na vaření způsobují rakovinu. Přední americké zdravotnické instituce upřesnily, že při konzumaci mírného množství olejů ze semen v rámci vyvážené stravy rakovina prokazatelně nehrozí.

Podle studie zveřejněné v časopise Gut ovšem zkoumané nádory vykazovaly zvýšenou hladinu bioaktivních lipidů, což jsou malé olejové molekuly vznikající při zpracování olejů ze semen. Bioaktivní lipidy nejenže zvyšují zánět, ale také brání přirozenému procesu hojení v těle a podporují růst nádorů.

Hlavní autor studie, profesor chirurgie na University of South Florida a Tampa General Hospital's Cancer Institute Timothy Yeatman, uvedl pro TODAY, že má obavy z vysoké spotřeby olejů ze semen, zejména z ultra zpracovaných potravin. „Je dobře známo, že pacienti s nezdravou stravou mají v těle zvýšený výskyt zánětů,“ řekl Yeatman.

Zdůraznil, že podle výzkumů k zánětlivým reakcím, které vedou ke vzniku rakoviny tlustého střeva a dalších druhů rakoviny, přispívají oleje obsažené v ultra zpracovaných potravinách. Podle Yeatmana souvisí nedávný nárůst výskytu rakoviny tlustého střeva u mladých lidí s dramatickým nárůstem spotřeby zpracovaných potravin.

Kvůli těmto zjištěním se chirurg domnívá, že je třeba přehodnotit tendence západního stravování, včetně přidávání cukrů, nasycených tuků nebo výroby ultra zpracovaných potravin, chemikálií a zánětlivých olejů ze semen.

Anna Beljo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme