Vánoční menu na veganský způsob. Místo kapra mořská řasa, problém není ani chutné cukroví

Nejedí maso, odmítají mléko, vejce a většinou i med. Přesto si prý vegani dokáží užívat dobré jídlo, a to i na Vánoce. K tomu, aby sváteční tabule s výhradně rostlinnou stravou uspokojila i ty nejnáročnější strávníky, podle nich stačí jen málo: vyměnit pár ingrediencí a nebát se improvizovat.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdobené vánoční cukroví. (Ilustrační foto.)

Zdobené vánoční cukroví. (Ilustrační foto.) | Foto: Rawpixel | Zdroj: Fotobanka Unsplash

Pochutnat si pak můžete třeba na domácím cibulovém sádle, bramborovém salátu s ručně šlehanou sojanézou nebo na kaprovi, který ale ve skutečnosti nemá s rybou nic společného.

„A dokonce je to možný udělat tak dobře, že to ani není poznat,“ přesvědčuje redaktorku Radiožurnálu majitel jedné pražské veganské restaurace Vojtěch Jílek o kvalitách veganského kapra a s nadšením dodává i recept: „Nakrájel bych celer na plátky a trošku uvařil ve vodě, ať malinko změkne. Obalit a přidat tam právě řasu Nori, osmažit a máte kapra bez kapra.“

Tip od autora nejlepšího vánočního salátu roku 2017: vařte brambory v solném roztoku i dvě hodiny

Číst článek

Vegani ve své kuchyni používají víc zajímavých přísad. Vedle mořské řasy Nori, která propůjčuje rybí příchuť, dokáží jiným „kouzelným“ kořením nahradit vejce. Jmenuje se černá sůl.

A když k ní přidáme ještě sojanézu, tak už podle Jílka nic nebrání v tom, abychom si vyrobili veganský bramborový salát.

„Jediné, co je tam za rozdíl, že tam je jiná majonéza, která prostě je rostlinného původu z oleje a sójového mléka,“ dodává.

Veganské cukroví snadno

Samozřejmě nesmí na vánočním stole veganů scházet cukroví. A to už je prý úplná hračka.

„Základem jsou ořechy, agáve jako sladidlo a kakaové máslo. Potom obalujeme v přírodních ingrediencích jako jsou jahody, borůvky… Já mám nejradši lískooříškové truffles a jsem na nich docela závislý,“ přiznává pro Radiožurnál výrobce čokoládovo-ovocných kuliček David Mertas.

Veganský salát s tofu a řasou Nori. | Foto: Sharon Troy (Flickr.com) | Zdroj: CC BY-SA 2.0

K dostání jsou ale v rostlinném vydání třeba také malé krémové dortíčky, takzvané cupcakes. 

„Na Vánoce vždycky děláme speciální perníčkové nebo punčové. Opravdu jsme nepotřebovali žádné máslo, jsem vegan již dlouho a myslím si, že opravdu zvířata by neměla trpět kvůli sladkostem,“ uzavírá cukrářka Pavlína Dlaskfuchsová z Brna, která tak vlastně shrnula i hlavní důvod, proč se vegani vyhýbají živočišným produktům.

Jako vedlejší motivaci ale vidí řada z nich fakt, že po ovocném cukroví se vám rozhodně nebudou kalhoty zapínat tak těžko, jako po tom máslovém. 

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme