Vánoční menu na veganský způsob. Místo kapra mořská řasa, problém není ani chutné cukroví
Nejedí maso, odmítají mléko, vejce a většinou i med. Přesto si prý vegani dokáží užívat dobré jídlo, a to i na Vánoce. K tomu, aby sváteční tabule s výhradně rostlinnou stravou uspokojila i ty nejnáročnější strávníky, podle nich stačí jen málo: vyměnit pár ingrediencí a nebát se improvizovat.
Pochutnat si pak můžete třeba na domácím cibulovém sádle, bramborovém salátu s ručně šlehanou sojanézou nebo na kaprovi, který ale ve skutečnosti nemá s rybou nic společného.
„A dokonce je to možný udělat tak dobře, že to ani není poznat,“ přesvědčuje redaktorku Radiožurnálu majitel jedné pražské veganské restaurace Vojtěch Jílek o kvalitách veganského kapra a s nadšením dodává i recept: „Nakrájel bych celer na plátky a trošku uvařil ve vodě, ať malinko změkne. Obalit a přidat tam právě řasu Nori, osmažit a máte kapra bez kapra.“
Tip od autora nejlepšího vánočního salátu roku 2017: vařte brambory v solném roztoku i dvě hodiny
Číst článek
Vegani ve své kuchyni používají víc zajímavých přísad. Vedle mořské řasy Nori, která propůjčuje rybí příchuť, dokáží jiným „kouzelným“ kořením nahradit vejce. Jmenuje se černá sůl.
A když k ní přidáme ještě sojanézu, tak už podle Jílka nic nebrání v tom, abychom si vyrobili veganský bramborový salát.
„Jediné, co je tam za rozdíl, že tam je jiná majonéza, která prostě je rostlinného původu z oleje a sójového mléka,“ dodává.
Veganské cukroví snadno
Samozřejmě nesmí na vánočním stole veganů scházet cukroví. A to už je prý úplná hračka.
„Základem jsou ořechy, agáve jako sladidlo a kakaové máslo. Potom obalujeme v přírodních ingrediencích jako jsou jahody, borůvky… Já mám nejradši lískooříškové truffles a jsem na nich docela závislý,“ přiznává pro Radiožurnál výrobce čokoládovo-ovocných kuliček David Mertas.
K dostání jsou ale v rostlinném vydání třeba také malé krémové dortíčky, takzvané cupcakes.
„Na Vánoce vždycky děláme speciální perníčkové nebo punčové. Opravdu jsme nepotřebovali žádné máslo, jsem vegan již dlouho a myslím si, že opravdu zvířata by neměla trpět kvůli sladkostem,“ uzavírá cukrářka Pavlína Dlaskfuchsová z Brna, která tak vlastně shrnula i hlavní důvod, proč se vegani vyhýbají živočišným produktům.
Jako vedlejší motivaci ale vidí řada z nich fakt, že po ovocném cukroví se vám rozhodně nebudou kalhoty zapínat tak těžko, jako po tom máslovém.