Alcaraz slaví obhajobu titulu ve Wimbledonu, porazil Djokoviče. Trofej předávala princezna Kate

Jednadvacetiletý španělský tenista Carlos Alcaraz ve finále Wimbledonu porazil 6:2, 6:2 a 7:6 Srba Novaka Djokoviče a obhájil titul. Celkově si připsal čtvrtý grandslamový triumf.

Aktualizováno Londýn (Aktualizováno: 20:01 14. 7. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trofej pro vítěze Wimbledonu předala Carlosovi Alcarazovi princezna Kate

Trofej pro vítěze Wimbledonu předala Carlosovi Alcarazovi princezna Kate | Foto: Hannah Mckay | Zdroj: Reuters

„Když mi bylo jedenáct, dvanáct let, v jednom rozhovoru jsem řekl, že mým snem je vyhrát Wimbledon. A teď se mi ten sen opět splnil. Tohle je nejkrásnější turnaj, nejkrásnější kurt a nejkrásnější trofej,“ řekl Alcaraz.

Španělský hráč nedal v úvodních dvou setech sedmatřicetiletému Djokovičovi šanci. Sedminásobného wimbledonského šampiona navíc viditelně limitovalo před měsícem operované koleno a do první i druhé sady vstoupil ztrátou podání.

„V prvních dvou setech jsem hrál špatně. Carlos byl naopak bezchybný a zaslouží si gratulaci. Snažil jsem se, ale prostě mi to dnes nebylo souzeno,“ řekl Djokovič, který na londýnské trávě prohrál s Alcarazem finále už loni.

Ve třetím setu se ale Djokovič rozehrál a s Alcarazem držel krok až do stavu 4:4. Pak mu ale mladý Španěl sebral podání, v následujícím gamu se ujal vedení 40:0 a mohl zápas ukončit.

Jenže Alcaraz neudržel nervy na uzdě, Djokovič všechny tři mečboly odvrátil, srovnal a vynutil si tie-break. V něm už měl ale opět navrch španělský tenista a zkrácenou hru pro sebe získal poměrem 7:4.

Ve společnosti legend

Alcaraz navázal na měsíc starý úspěch z Roland Garros. Na kontě má také vítězství z US Open z roku 2022 a v grandslamových finále si drží stoprocentní bilanci 4:0.

Navíc dokázal jako teprve šestý tenista v profesionální éře vyhrát v jedné sezoně Roland Garros a Wimbledon. Před Alcarazem se to povedlo Rodu Laverovi, Björnu Borgovi, Rafaelu Nadalovi, Rogeru Federerovi a Djokovičovi.

„Je to ohromná čest být mezi takovými jmény. Všichni jsou velcí šampioni,“ řekl Alcaraz, který je rovněž devátým tenistou v profesionální éře, jenž dokázal ve Wimbledonu obhájit titul.

Trofej od princezny

Pohár pro vítěze Alcaraz převzal od britské princezny Kate, která je od roku 2016 patronkou All England Clubu. Oblíbená členka královské rodiny se objevila na veřejnosti teprve podruhé od května, kdy oznámila, že se léčí s rakovinou.

S princeznou Kate se v neděli i vítězka ženské dvouhry Barbora Krejčíková. Trofej na kurtu ale české tenistce po sobotním finálovém triumfu nad Italkou Jasmine Paoliniovou nepředávala.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme