Závody MotoGP se po pěti letech možná vrátí do Brna. Usiluje o to nový vlastník Masarykova okruhu

Grand Prix silničních motocyklů by se po pěti letech mohla znovu vrátit na Masarykův okruh v Brně. Světový šampionát se tam naposledy jel v roce 2020. O podmínkách konání závodu MotoGP se vyjednává. Důležité bude sehnat peníze, oprava okruhu a zalistovací poplatek pro promotérskou firmu dohromady mohou stát přes sto milionů korun.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Masarykův okruh v Brně

Masarykův okruh loni změnil majitele a fanouškům svitla naděje na návrat šampionátu (ilustrační foto) | Foto: Petr Bušta

Srpen 2020, Masarykův okruh plný motorek a slavných závodníků, ale bez desetitisíců diváků. Dovnitř nemohli kvůli pandemii covidu, a kvůli ní i rostoucím nákladům na pořádání se tehdy spolek Brna a Jihomoravského kraje rozhodl, že další MotoGP v Česku nebude.

Přehrát

00:00 / 00:00

Grand Prix silničních motocyklů se možná vrátí na brněnský Masarykův okruh

„Mrzelo mě, že ta situace dopadla tak, jak dopadla, ale bohužel z finančních důvodů to pro město Brno už nebylo dále realizovatelné,“ říká primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Motocyklovým fanouškům teď svitla naděje, o návrat závodů usiluje Autoklub České republiky, jak potvrdil jeho prezident Jan Šťovíček. „Vzhledem k tomu, že je nový vlastník kruhu, tak já můžu potvrdit, že určitá jednání probíhají,“ uvedl.

Masarykův okruh změnil majitele loni a jeho mluvčí Petr Boháč říká, že možný návrat šampionátu vítají. „Můžeme potvrdit, že tato jednání probíhají, zastáváme názor, že MotoGP do České republiky z celé řady důvodů patří, nicméně v této počáteční fázi nemůžeme sdělovat více podrobností,“ řekl Boháč.

Klíčové je sehnat peníze. Na požadovanou opravu okruhu za desítky milionů korun a taky na zalistovací poplatek promotérské firmě Dorna. Naposledy stál přes sto milionů korun. Peníze na to posílal stát, Brno i Jihomoravský kraj.

Motocykloví fanoušci Velkou cenu v Brně neuvidí, zastupitelé města schválili, že Grand Prix nebude

Číst článek

Situace by teď měla být podobná, ale s jedním velkým rozdílem, dodává hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL), který letos ve volbách kandiduje za koalici SPOLU. „My bychom teď byli v úplně jiné roli, řekněme finanční partneři, to finální rozhodnutí je na Autoklubu, který by měl být tím hlavním pořadatelem a na novém majiteli okruhu,“ uvedl.

Hejtman si umí představit, že kraj na závody pošle desítky milionů korun, podobně jako Brno, potvrzuje primátorka Vaňková. „Podobnou částku, jako tomu bylo v těch minulých letech, to znamená 25 až 30 milionů korun,“ řekla.

Společnost Dorna, do které nově vstoupil vlastník licence k Formuli 1, na dotaz Českého rozhlasu odpověděla, že se k situaci zatím nebude vyjadřovat. Pokud se dohody povedou, byla by to pro region velká událost, míní ředitelka Centrály cestovního ruchu Jihomoravského kraje Martina Grůzová.

„Být jedním z míst, kde se odehrává MotoGP je poměrně důležité a je to marketingový tahák. MotoGP přitahuje pozornost celého světa, vizibilita Brna a celkově České republiky je samozřejmě nižší, pokud tady MotoGP není. Takže určitě z hlediska té značky České republiky a destinace Brna to význam má,“ uvedla Grůzová.

Jasněji by mělo být do začátku podzimu.

Tomáš Kremr, jkd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme