Nejskromnější cíl jsou dvě medaile. Martin Fuksa chce na ME potvrdit letošní dominanci

Vítězství, vítězství, vítězství. Letošní mezinárodní bilance kanoisty Martina Fuksy na kilometrové trati je monotónní a pro soupeře trochu děsivá. Příští týden se český reprezentant pokusí svou vítěznou sérii prodloužit na mistrovství Evropy v bulharském Plovdivu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanoista Martin Fuksa

Kanoista Martin Fuksa | Zdroj: Reuters

„Myslím, že když vyhraju tři Světové poháry na jedné trati za sebou, což se myslím nepodařilo moc lidem kromě Sebastiana Brendela, tak mi to dodává hodně velkou sebedůvěru. Dokazuje to, že jsme pracovali dobře," přemýšlí pro Radiožurnál před ME v Bulharsku Martin Fuksa.

V Szegedu se dařilo Martinu Fuksovi a deblkajaku Havel Špicar. Josef Dostál skončil až šestý

Číst článek

Doposud přitom český kanoista platil za specialistu na neolympijskou pětisetmetrovou trať a na té olympijské kilometrové byl většinou ve stínu zmíněného fenomenálního Němce Brendla. Teď ho ve Světovém poháru porazil v obou vzájemných soubojích.

„Už to se mnou vůbec nic nedělá. Jsem rád za každé zlato, je to hrozné povzbuzení do práce a do tréninků, ale snažím se od toho rychle oprostit, abych neusnul na vavřínech. Myslím pořád dopředu, takže teď na mistrovství Evropy," prohlašuje.

24letý reprezentant je vyhlášený tím, že rád závodí – v podstatě kdykoliv, kdekoliv a v kterékoliv smysluplné kategorii, takže vůbec neuvažoval, že by evropský šampionát vynechal – tak jak to kvůli co nejlepší přípravě na srpnové mistrovství světa v Račicích dělá třeba další česká hvězda, kajakář Josef Dostál.

O vynechání ME neuvažoval

„Ani vteřinu. Chci závodit co nejvíc a když teďka nejsem v kategorii do 23 let, tak by mě nenapadlo ani kouskem mysli, že bych na ME nejel. Proto jsem jel všechny Světové poháry a chci jet mistrovství Evropy i světa, abych jel všechno, co kanoistika umožňuje," říká 24letý rodák z Nymburka.

V touze závodit Martin Fuksa velmi pravděpodobně nastoupí kromě kilometru taky na dvoustovce, ze které získal v letošním Světovém poháru ze tří pokusů dvě zlata, i na pětistovce. Ta letos v elitním seriálu chyběla, vynahradit si to český kanoista může právě na mistrovství Evropy, kde ji ovládl čtyřikrát v řadě.

„Můj nejskromnější cíl by bylo přivézt si dvě medaile. A pokud by se mi povedlo vyhrát pětistovku popáté za sebou, vůbec bych se nezlobil. Mám i vyšší cíle, ale tohle jen ten nejmenší," říká Martin Fuksa. Na jeho splnění bude pracovat v bulharském Plovdivu od pátku do neděle.

Jan Suchan, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme