'Máme jim co vracet.' Házenkáři se utkají s Makedonci, stále cítí křivdu ze světové baráže

Čeští házenkáři si zahrají na mistrovství Evropy proti jednomu ze svých nejméně oblíbených soupeřů. Aby udrželi teoretickou naději na postup do semifinále, musí porazit Makedonce. Hrát se začne ve Varaždinu v půl deváté večer a pro národní tým to bude za poslední roky už několikáté utkání proti mužstvu z Balkánského polostrova.

Varaždín/Chorvatsko Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Landa (vpravo) Makedoncům ještě nezapomněl baráž o loňské mistrovství světa

Jan Landa (vpravo) Makedoncům ještě nezapomněl baráž o loňské mistrovství světa | Foto: Antonio Bronic | Zdroj: Reuters

„No, dlouho jsme s nimi nehráli. Asi půl roku. Je to náš tradiční soupeř,“ pousmál se pro Radiožurnál trenér Jan Filip. Bitvy s Makedonci dopadnou ve výsledku většinou lépe pro Makedonce.

Německo doopravdy mělo strach, říká po prohře s favoritem trenér házenkářů Kubeš

Číst článek

Zápasy jsou plné emocí a často také kontroverzních situací. „Na jednu stranu se těším, na druhou stranu dodávám, že je nemám rád. A proto se těším. Pořád je ve mně, že jsem si před rokem nemohl užít mistrovství světa. Máme jim co vracet, nemám větší motivace než proti Makedoncům,“ vzpomíná Jan Landa na možná nejpodivnější utkání.

V baráži o mistrovství světa 2017 postoupili Makedonci o jediný gól díky vítězství v odvetě ve Skopje, kterou zvláštním způsobem pískali rumunští rozhodčí - a ti následně za trest nejeli na olympijské hry do Ria.

Náboj vzájemných soubojů zůstává, oba týmy se ale svým způsobem proměnily. Češi obměňují kádr, Makedonci styl hry. „Pod trenérem Gonzálesem udělali velký krok dopředu. Hrají líp, jinak, on jim dal větší disciplínu a řád. Pro mě je to překvapení turnaje,“ oceňuje trenér Jan Filip práci uznávaného Raula Gonzálese.

'Už se neválej'

Španělský kouč odnaučil makedonskou reprezentaci i jednomu nešvaru - teatrálním pádům po skoro každém souboji. „Už se neválej, jen občas. Navíc mi přijde, že jsou fyzicky dál, než bývali. Na koncích zápasů a v turnajích měli problémy, ale zatím mi přijde, že jsou fit,“ vypozoroval Jan Filip.

Makedonci zatím na turnaji nezvládli jen utkání se Španělskem, ve kterém navíc přišli o svoji střeleckou superstar Kirila Lazarova - jak moc vážné je jeho svalové zranění, se zatím neví.

K dobrým výsledkům pomáhá dnešnímu českému soupeři i podpora z tribun - do Chorvatska dorazilo velké množství makedonských fanoušků.

„Tušil jsem, že všechny týmy z bývalé Jugoslávie tu budou mít podporu. Hrají strašně dobře, když za nimi jsou jejich diváci. Pro ně je obrovská motivaci před svými lidmi hrát. Nemají úspěchy, když se hraje v Dánsku, mají, když se hraje někde tady,“ všímá si Jan Landa.

O síle makedonských hráčů i fanoušků se česká házenkářská reprezentace přesvědčí od půl deváté večer.

Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme