Čeští reprezentanti v box-lakrosu hrají na mistrovství světa. Cílem je navázat na loňské sedmé místo

Na olympijských hrách v Los Angeles v roce 2028 se po dlouhých 120 letech pod pěti kruhy objeví lakros. K účasti v této disciplíně na hrách nemusí mít daleko ani česká reprezentace mužů, která v těchto dnech bojuje na mistrovství světa v box-lakrosu. Jaká jsou pravidla této hry?

Video Utica (USA) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští reprezentanti slaví gól do sítě Jamajky na světovém šampionátu

Čeští reprezentanti slaví gól do sítě Jamajky na světovém šampionátu | Foto: Arnav Pokhrel / Česká lakrosová unie

Box-lakros je týmový kontaktní sport podobný hokeji. Hraje se na stejném hřišti mezi mantinely, ale na umělé trávě. Pět hráčů v poli na každé straně si přihrává míček holemi se síťkou na konci a snaží se ho dostat do branky střežené brankářem. Hraje se na čtyřikrát patnáct minut.

Jeho předchůdcem je field-lakros, který se hraje v desetičlenných družstvech na poli o velikosti fotbalového hřiště. Box-lakros je populární hlavně v Kanadě, kde se hraje v létě na hokejových hřištích, kde se neudržuje ledová plocha.

Češi na mistrovství světa

Češi si na světovém šampionátu v americké Utice nevedou vůbec špatně. Trenér Petr Poupě svoje svěřence dovedl na úvod k jasnému vítězství nad Jamajkou 23:4. Ve druhém zápase ve skupině si Češi poradili Tchaj-wanem 24:4.

O končeném umístění v základní skupině rozhodne jejich pondělní souboj se Skotskem. První dva týmy ve skupině mají ale jisté minimálně předkolo play-off.

Cílem reprezentace na mistrovství světa je alespoň obhájit loňské sedmé místo. Pozici českého lakrosu na světové scéně přibližuje asistent trenéra Martin Mrlík.

„Mezi lakrosovými velikány, jakým je třeba Kanada, jsme uznávanou zemí, protože jsme box-lakros začali propagovat v Evropě. V Čechách patří lakros mezi menší sporty. V současnosti se lakros ve variantě tzv. Sixes, což je kombinace field-lakrosu a box-lakrosu, dostal na olympijské hry, takže předpokládáme, že bude popularita stoupat,“ doufá. 

Sixes se hrají na o něco větším hřišti než box-lakros v šesti hráčích v poli na obou stranách. První mistrovství světa mužů a žen se budou konat v roce 2026.

Co se týče kritérií pro účast na olympijských hrách, měla by být určena na začátku příštího roku poté, co organizátoři her a Mezinárodní olympijský výbor stanoví počet účastnických družstev. Do té doby se na hry nekvalifikuje žádný tým.

Český reprezentant v box-lakrosu Jiří Loskot | Foto: Arnav Pokhrel / Česká lakrosová unie

Kryštof Kousal, Tadeáš Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme