Martin Šonka zvítězil v posledním závodu sezony a stal se mistrem světa

Českému akrobatickému pilotovi Martinu Šonkovi se podařilo zaletět nejrychlejší výsledek v závodě v Dallasu a poprvé v kariéře se stal mistrem světa v sérii Red Bull Air Race. V loňské sezóně přišel o vítězství v posledním závodě, po kterém skončil celkově druhý. Letošní sezóna je tak pro českého pilota vůbec nejúspěsnější.

Aktualizováno Dallas Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Šonka

Martin Šonka | Foto: Daniel Grund | Zdroj: Red Bull Content Pool

Před posledním závodem sezóny bylo jasné, že kdo vyhraje tento závod stane se i celkovým mistrem světa. 

Šonku čeká poslední závod seriálu Red Bull Air Race, létat bude na okruhu pro Nascar

Číst článek

Martinovi Šonkovi se podařilo v Dallasu v předchozích letech zaletět takové časy, že mu stačilo "pouze" jeden z nich zopakovat. To se mu nakonec i podařilo a stal se vůbec poprvé ve své kariéře mistrem světa. 

První reakcí Šonky po vystoupení z letadla byl popěvek „tak jsme mistři no a co“.

„Hlavou se mi nehonilo vůbec nic. Byl jsem to jen já, letadlo a trať. Dokázal jsem se soustředit, zkoncentrovat. Věděl jsem, že Matt Hall zaletěl skvěle, ale já jsem to dokázal,“ řekl Martin Šonka plný emocí bezprostředně po závodě.

Blízko k titulu byl také v loňské sezóně, kdy ale právě poslední závod nezvládl a celkově tak skončil druhý o šest bodů za Japoncem Yoshihidem Muroyou. 

Letošní sezona je pro Martina Šonku nejlepší a nejúspěšnější v jeho kariéře. Zvítězil v celkem čtyřech závodech a s 80 body se stal mistrem světa. Za sebou nechal Australana Matta Halla, kterému na Šonku chybělo pět bodů. Třetí skončil Američan Michael Goulian, který získal celkem 73 bodů. 

Druhý Čech v sérii Red Bull Air Race Petr Kopfstein skončil s celkově šestnácti body na 13. místě.

Anna Doškářová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme