Šonku čeká poslední závod seriálu Red Bull Air Race, létat bude na okruhu pro Nascar

Skončí na stupních vítězů, v tom má jistotu. Pilot Martin Šonka bude závodit v americkém Texasu o vítězství v sérii sportovního létání Red Bull Air Race. Aktuálně je průběžně druhý. Na rozhodující závod sezony si stihl ve Spojených státech odpočinout.

Forth Worth/USA Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Šonka s nezvyklou trofejí za vítězství v Rakousku

Martin Šonka. | Foto: Andreas Langreiter / Red Bull Content Pool

„Stihli jsme jeden týden vrazit s kluky k vodě a odpočinout si. Byli jsme ve Phoenixu v Arizoně a tam odtud jsme letěli na Havaj. Už jsem tam jednou byl a strašně se mi tam líbí. Nutil jsem kluky i surfovat, takže jsme si i odpočinuli,“ vyprávěl pro Radiožurnál Martin Šonka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šonku čeká poslední závod seriálu Red Bull Air Race, létat bude na okruhu pro Nascar

Teď už ale má Šonka letadlo ve svém hangáru, za sebou tréninkové lety i kvalifikaci a ví, že je tu chvíle, pro kterou to celé dělá. Průběžně je druhý. K tomu aby ovládl seriál, potřebuje kromě svého výkonu ještě shodu dalších výsledků.

„Už se to blíží. Rozhodne se boj o titul, takže se tomu člověk nevyhne. Daří se mi to brát tak, že se na to nesoustředím. Zatím se soustředím na létání,“ říkal Šonka ve svém hangáru.

Závodním letadlem napříč Amerikou. Šonka i Kopfstein přelétávají sami, cestu zkomplikovala zima

Číst článek

Závodiště ve Forth Worth je teď sice plné pilotů a letadel, obyčejně ale slouží k závodům Nascar. To jsou rychlá auta, co jezdí pořád dokola. Teď se na místním okruhu bude létat. Je to trochu netradiční.

„Sedá se dovnitř závodiště pro Nascar, sedáte jakoby na dno vany, protože kolem jsou tribuny, přes které se musíte v malé rychlosti přehoupnout a pak co nejrychleji upadnout dolů. Strašně se těším, ale netěším se na zimní přestávku, protože teď je ten kolotoč nejvíc rozjetý. I když na druhou stranu už jsem z celé sezony unavený, takže si rád odpočinu. Ale já si odpočinu za dva týdny a pak už se zase těším, mám rád napětí závodů,“ řekl český pilot.

O napětí nebude mít pilot Martin Šonka nouzi. Závěrečný závod sezony ve Fort Worth začne v neděli ve 20.00 středoevropského času.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme