Úžasná sportovkyně, vždycky udělala vše pro vítězství, chválí Ledeckou Olga Charvátová-Křížová

Ester Ledecká je olympijskou vítězkou. Česká lyžařka senzačně vyhrála super-G v Jižní Koreji a získala zlatou medaili. Stala se tak historicky třetí českou lyžařkou, která získala olympijskou medaili - tou první byla Olga Charvátová-Křížová.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olga Charvátová-Křížová

Olga Charvátová-Křížová | Foto: Martin Horký / MAFRA | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Co říkáte na jízdu a úspěch Ester Ledecké?
Je to historický výsledek, úžasný a nečekaný pro celý lyžařský svět. Nicméně Ester si za tímto výkonem šla odmalička, takže velká gratulace a velký respekt.

Slzy před startem a zlatá písnička. Trenér ani otec Ledecké nevěřili, že mají olympijskou šampionku

Číst článek

Aktuálně působíte jako rozhodčí Mezinárodní lyžařské federace, jak je obvyklé, že super-G vyhraje závodnice s poměrně vysokým startovním číslem 26?
Řekla bych, že to není tak netradiční. Nejlepší závodnice jsou losované do první třicítky, takže někdy se stane, že tyhle závodnice jedou s podobným startovním číslem, někdy to může být výhoda. Nemyslím si, že to byla výhoda v Pchjongčchangu.

Nicméně doposud ještě nebyla ve Světovém poháru na stupních vítězů a ona sama říkala, že bude vděčná za výsledek do první patnáctky. Překonala to.

Co podle vás je za úspěchem v dnešním závodě? Třeba i štěstí?
Každý musí mít k takovému výkonu štěstí, ale o tom je olympiáda. Ve sjezdových disciplínách letos vidíme, že vyhrává úplně někdo jiný, než se čeká.

Co se týče zázemí, tak Ester je úžasný sportovec. Odmalička dávala najevo, že chce vyhrávat a být nejlepší. Vždycky pro to udělala všechno. A zázemí má díky své rodině. V tom, co se pro ní podařilo zajistit, má velkou výhodu oproti ostatním sjezdařům v Česku.

První dojmy Ester Ledecké: Nerozumím, nevěřím. Snažím se vyhrát každý závod a teď se to povedlo

Číst článek

Pro její schopnost kombinovat lyžování a snowboarding ji obdivuje celý svět. Dají se dva sporty  kombinovat i nadále, nebo by si měla vybrat?
Řekla bych, že tak daleko od sebe tyto dvě disciplíny nemají. Jezdí se sice na snowboardu a na lyžích, ale jsou to alpské disciplíny, jezdí se mezi brankami a z kopce dolů. Myslím, že Ester lyže hodně pomohly ve snowboardingu. Získala úžasný cit pro skluz, jak vést prkno po hraně, což ty ostatní moc neumí.

Myslím, že pokud s tím vyrůstala, tak to tak sama necítí. Pokud se bude chtít zaměřit na to, že chce vyhrát Světový pohár a bude chtít jezdit více disciplín, musela by snowboard opustit, ale pokud to takhle zvládá a je zaměřená na rychlostní disciplíny, tak to jde.

Na tiskové konferenci připustila, že by se mohla zúčastnit i letních her na windsurfu. Třeba to není legrace, co myslíte?
Pokud je to sportovec duší i tělem jako Ester, může to zkusit kombinovat, nicméně to není obvyklé.

Vladimír Kroc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme