Kankán, rap i Lady Gaga. Zahajovací ceremoniál odstartoval letní olympijské hry v Paříži

Francouzský prezident Emmanuel Macron pronesl protokolem předepsanou větu, čímž oficiálně zahájil XXXIII. letní olympijské hry v Paříži. Ještě před Macronem promluvili na pódiu ve tvaru Eiffelovy věže předseda organizačního výboru her Tony Estanguet a prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach. Součástí slavnostního ceremoniálu byla i netradiční šestikilometrová pouť lodí se sportovci po Seině.

Aktualizováno Paříž (Aktualizováno: 23:45 26. 7. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Světelná show na Eiffelově věži

Světelná show na Eiffelově věži | Foto: Francois-Xavier Marit | Zdroj: Reuters

Výpravy s výjimkou ruské a běloruské, které MOV kvůli válečné agresi na Ukrajině z defilé vyloučil, se poté shromáždily na Trocadéru. Řada sportovců ale vzhledem k deštivému počasí odešla ještě před koncem ceremoniálu.

Vlajkový průvod na zahajovací ceremoniál olympijských her | Foto: Hannah McKay | Zdroj: Reuters

Jako první se na řeku vydali Řekové, loď se zhruba třemi desítkami českých sportovců a celkem osmdesátičlennou delegací vyplula v dešti jako 75. v pořadí. Ceremoniál mělo na březích Seiny sledovat původně 600 tisíc lidí, organizátoři počet snížili zhruba na polovinu. Na bezpečnost dohlíželo 30 tisíc policistů a četníků, posílených o patnáct tisíc vojáků.

Mimo stadion se zahajovací ceremoniál konal poprvé v historii. Defilé výprav organizátoři prokládali kulturními vystoupeními, jako první se představila americká zpěvačka Lady Gaga.

Následovaly například kankánové tanečnice, francouzská metalová skupina Gojira, jež vystoupila s pěvkyní švýcarského původu Marinou Viottiovou, či místní raper Rim'K. Umělecký ředitel programu Thomas Jolly připomněl i slavné postavy a momenty z francouzské historie.

Zahajovací ceremoniál olympijských her doprovázela i světelná show | Foto: Anushree Fadnavis | Zdroj: Reuters

Českými vlajkonoši byli mistryně světa v lukostřelbě Marie Horáčková a dvojnásobný olympijský šampion v judu Lukáš Krpálek. Na pozvání francouzského prezidenta Macrona se zahájení účastnil i předseda vlády Petr Fiala.

Defilé lodí po Seině uzavřeli pořadatelé příštích letních olympijských her Australané a Američané, jako poslední pluli domácí Francouzi. Všechny tři závěrečné početné výpravy měly stejně jako Češi k dispozici samostatnou loď, zatímco některé jiné se o plavidlo dělily.

Čeští olympionici mávají vlajkami při zahájení olympiády | Foto: Tingshu Wang | Zdroj: Reuters

Olympijský oheň zapálili na závěr slavnostního zahájení her v Paříži bývalá atletka Marie-José Pérecová a judista Teddy Riner. Na závěr čtyřhodinového programu vystoupila vážně nemocná kanadská zpěvačka Céline Dion s písní Edith Piaf.

Na přenesení ohně z Trocadéra se podílely nejen francouzské sportovní osobnosti. Lodí vezli pochodeň Španěl Rafael Nadal, Američané Serena Williamsová a Carl Lewis či Rumunka Nadia Comaneciová.

Hry v Paříži, jež hostí olympiádu potřetí po letech 1900 a 1924, potrvají do 11. srpna. Během šestnácti soutěžních dnů bude přes 10 500 sportovců usilovat o některou z 329 medailových sad. V české výpravě je 111 sportovců, kteří budou obhajovat jedenáct medailí z Tokia.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme