‚Rychlík z Vysočiny‘ a člen síně slávy. Po těžké nemoci zemřel hokejista Hrbatý

Ve věku 77 let zemřel v úterý po těžké nemoci člen Síně slávy českého hokeje Jan Hrbatý. Bývalý útočník přezdívaný „Rychlík z Vysočiny“ získal s národním týmem stříbro na olympijských hrách v Grenoblu v roce 1968 a dvě bronzové medaile z mistrovství světa v letech 1969 a 1970. S Jihlavou vybojoval sedm mistrovských titulů.

Jihlava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V 77 letech v úterý zemřel po těžké nemoci člen Síně slávy českého hokeje Jan Hrbatý. Bývalý útočník přezdívaný „Rychlík z Vysočiny“ získal s národním týmem stříbro na olympijských hrách v Grenoblu v roce 1968

V 77 letech v úterý zemřel po těžké nemoci člen Síně slávy českého hokeje Jan Hrbatý. Bývalý útočník přezdívaný „Rychlík z Vysočiny“ získal s národním týmem stříbro na olympijských hrách v Grenoblu v roce 1968 | Foto: Tomáš Blažek | Zdroj: MAFRA/Profimedia

V reprezentaci odehrál Hrbatý 57 zápasů a vstřelil 15 branek. Svůj nejdůležitější gól dal na olympiádě v Grenoblu v roce 1968 v posledním utkání proti Švédsku, kdy 13 minut před koncem vyrovnal na 2:2. O jeho úmrtí informoval web Dukly.

1:59

Legendární hokejista Holík slaví 75. narozeniny. ‚Pořád mám co dělat,‘ říká bývalý útočník

Číst článek

Tato remíza zajistila československým hokejistům stříbrné medaile. Hrbatý hrál na turnaji v první útočné řadě s Františkem Ševčíkem a Jozefem Golonkou.

‚Sám u tyčky‘

„Mohli jsme mít i olympijské zlato, ke kterému jsme potřebovali zvítězit. Při další akci jsem stál sám u tyčky. Kdyby mi Jožka Golonka místo střely přihrál, tak jsem asi přidal další gól,“ vzpomínal Hrbatý na úspěšné vystoupení v Grenoblu.

Hokej začal hrát až v 16 letech v Prostějově, odkud zamířil v roce 1961 k základní vojenské službě do Jihlavy. V nejvyšší soutěži odehrál Hrbatý 18 sezon, s Duklou získal sedmkrát titul, pětkrát stříbro a třikrát bronz.

V 572 ligových zápasech nastřílel 222 gólů. Po skončení aktivní činnosti se věnoval v Jihlavě trenérské práci. Za Duklu hráli i jeho syn Jan a tři vnukové. Do Síně slávy byl uveden v roce 2015.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme