Oslabený rubl, problémy s dopravou. Čeští hokejisté v KHL řeší budoucnost, Sklenička se dohodl s Oulu

Čeští hokejisté jsou i nadále v klubech Kontinentální hokejové ligy, se kterými se probojovali do play-off. Po začátku ruské agrese na Ukrajině zatím všichni zůstávají v Rusku nebo Bělorusku a sledují situaci. Svou nejbližší budoucnost už vyřešil obránce David Sklenička, jehož tým Jokerit se odhlásil ze zbytku sezony KHL.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český obránce David Sklenička v utkání s Ruskem

Český obránce David Sklenička v utkání s Ruskem | Foto: DAVID W CERNY | Zdroj: Reuters

Práci teď mají hlavně agenti hokejistů, kteří řeší, jak dále postupovat. „Určitě to je problém. A bude to problém, protože do Ruska se chodilo vydělávat hokejem peníze. Teď padá rubl, navíc je problém se z Ruska vůbec dostat. Uvidíme, co se stane v následujících měsících,“ řekl Radiožurnálu Michal Sivek, který zastupuje například brankáře Patrika Bartošáka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští hokejisté v KHL intenzivně řeší v těchto dnech svou budoucnost. Více v příspěvku Martina Charváta

Svými slovy připomíná, že peníze, které si hráči v rublech v Kontinentální lize vydělali, ztratily v posledních dnech velkou část své hodnoty. A pokud se ruská měna nevzpamatuje, nemá v příštích sezonách smysl chodit do Ruska vydělávat.

O tom, co se děje na Ukrajině, mají hráči přehled díky přístupu na český internet. Ale i kdyby se rozhodli najednou odjet, jen tak to nejde, protože mají v klubech podepsanou smlouvu.

„Vždycky je problém porušit smlouvu. Hráč nemůže jednostranně ukončit smlouvu, je to o dohodě. Je to bezprecedentní situace, nevíme, jak by reagovaly kluby. Je to věc stará čtyři dny. Bavíme se, co dál,“ řekl Sivek.

1:57

Sestup po 42 letech. ‚Nikdy se vůči klubu neotočíme zády,‘ ujišťují fanoušci hokejového Zlína

Číst článek

Ale případná cesta zpět do Česka není i kvůli uzavření vzdušného prostoru pro ruská letadla pro české hokejisty jednoduchá. Agenti tak zjišťují, co právě smlouvy povolují.

Čeští hráči v KHL tak mají podobné myšlenky, jaké měl před pár dny obránce Jokeritu David Sklenička. Finský tým se totiž kvůli aktuální situaci na Ukrajině z KHL odhlásil a Sklenička kromě platu řešil, kam by v době uzavřených přestupů mohl jít.

„Nechtěl jsem skončit takhle nečekaně. Nevěděl jsem, že poslední klubový zápas odehraju na začátku ledna a od té doby si už za Jokerit nezahraju,“ řekl před pár dny český obránce.

Jokerit nakonec s částí svého týmu rozvázal smlouvy a Sklenička se narychlo domluvil, že sezonu dohraje ve finské lize v Kärpätu Oulu.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme