Hlavičkování jako příčina demence? Na výzkum půjde milion liber, svůj mozek slíbil Alan Shearer

Trpí jí hráči amerického fotbalu nebo i bojovníci s rukavicemi v ringu. Chronická traumatická encefalopatie, tzv. boxerská demence, ale není vyloučená ani u těch sportovců, kteří si vybrali fotbal. Možné spojitosti mezi hlavičkováním do míče a degenerativním onemocněním se teď bude ve svém výzkumu věnovat Anglická fotbalová asociace.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alan Shearer

Alan Shearer | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Spuštěním výzkumu Anglická fotbalová asociace poprvé připustila možný problém, o kterém se na ostrovech už dlouho mluví a před kterým ji už poslední roky varuje nadace Jeffa Astlea. Právě Astle je považován za první oficiální oběť častého hlavičkování.

Vědci zkoumali pět fotbalistů, u všech propukl Alzheimer

Číst článek

Bývalý útočník hrával fotbal v padesátých letech, kdy míče byly kožené a nasáklé vodou vážily výrazně víc než ty, jaké známe dnes. Nadaci doteď oslovilo na 300 rodin, kde jeden z jejich členů hrával fotbal a také trpěl demencí.

Stoupá také počet bývalých fotbalistů, kteří jsou ochotni po své smrti věnovat svůj mozek na výzkum. Přihlásil se k tomu například legendární kanonýr a skvělý hlavičkář Alan Shearer.

I proto se tak Anglická fotbalová asociace rozhodla zjistit, jestli jejích 50 tisíc členů má mít skutečný důvod k obavám, na výzkum půjde přes milion liber.

Spojitost mezi hlavičkováním a demencí fotbalových hráčů zatím nebyla prokázána. Je těžké dokázat, že za otřes mozku může míč a ne třeba úder od soupeřova lokte. Ve Spojených státech amerických ale například děti mladší deseti let hlavičkovat nesmí, byť i zde mohou být hlavním důvodem zákazu především nebezpečné souboje ve vzduchu.

„Zatím nemáme důkazy, že hlavičkování malých dětí vede k degenerativnímu poškození mozku. Víme, že děti mají větší hlavy a menší krk, mozek se tak může víc otřásat,“ připustil v dokumentu BBC neurolog Michael Grey.

„Děti jsou také ve vývinu a logicky nejsou tak odolné, ale nezvratné důkazy nám chybí,“ dodal.

A ani od nového výzkumu asi nemůžeme očekávat okamžité výsledky. Chronickou traumatickou encefalopatii lze totiž jasně prokázat až po pitvě mozku. 

 

Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme