Vánoční kapr stojí stejně jako vloni, u Čechů stále vede jako řízek
Ceny vánočních kaprů by měly letos zůstat zhruba stejné jako loni. Obchodníci sice nechtějí o konečných cenách kvůli konkurenci ještě mluvit, ale ryby by měli prodávat za 75 až 100 korun za kilogram živé váhy.
Nejčastěji lidé vybírají kapra podle toho, kolik má nasytit strávníků.
Podle Josefa Dubna ze Státní veterinární správy neexistuje pro laiky lepší hodnocení. Mudrovat o kvalitě je totiž v tomto případě zbytečné.
„Každý chce koupit toho nejlepšího kapra, ale když se podíváte, jsou si podobní jako vejce vejci. Spíš záleží na tom, kdo jak velkému kaprovi dává přednost, protože kdo dává přednost většímu, tří až čtyřkilovému, tak musí počítat, že maso bude tučnější,“ vysvětluje Duben.
Kapra si dává na Štědrý večer stále poměrně hodně Čechů a většinou ho obalují v mouce, ve vajíčku a strouhance.
„Já dělám klasiku, osmažím jako řízek, žádnej problém,“ potvrzuje jeden z oslovených zákazníků. Zkoušejí se ale i jiné recepty. „Po mlynářsku, na černo, všechno možné,“ říká další z nakupujících.
Většina lidí si nechává kapra zabít, dokonce i mladí rodiče, kteří se nad kaprem ve vaně bavili jako děti.
Svým potomkům ale takovou radost nedopřejí a řídí se doporučením veterinářů.
„Kapr není hračka, aby se nosil domů, aby se pouštěl do vany a vystavoval nějakým dalším stresům. Domů si taky nikdo nenosí kuře nebo králíka, aby si s ním pohrál a potom ho usmrtil. Kapr se domů nosí proto, že toto dokáže snést mlčky,“ podotýká Josef Duben.
A stejné je to i s vracením vánočního kapra do vody. Zatímco ještě před lety býval tento rituál příjemným zakončením Štědrého večera, dnes je všechno jinak.