Prognóza statistického úřadu: v Česku se bude rodit stále méně dětí, populace výrazně zestárne

Do poloviny století ubude půl milionu Čechů, to je titulek regionálního Deníku. Podle prognózy Českého statistického úřadu se v následujících desetiletích bude ve všech krajích republiky rodit čím dál tím méně dětí. Česko navíc výrazně zestárne.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miminko (ilustrativní foto)

Ilustrační foto. | Foto: Veronika Svobodová

Deník upozorňuje, že kolem roku 2030 klesne počet živě narozených dětí až o 44 procent oproti současnému stavu.

V Praze a Středočeském kraji se ale podle statistiků díky stěhování očekává nepřetržitý růst počtu obyvatel.

Naopak Moravskoslezský kraj přijde do poloviny století o pětinu obyvatel. Jejich počet tak nejspíš klesne pod jeden milion. Výraznější úbytek obyvatelstva demografové očekávají taky v Karlovarském a Zlínském kraji nebo na Ústecku.

Před druhou světovou válkou žilo na území České republiky rekordních víc než 11 milionů lidí, teď je to zhruba o půl milionu méně.

Regionální Deník píše, že na začátku příštího století počítají statistici v nejčernějším scénáři jen se šesti miliony obyvatel. A to pouze v případě, že nenastanou epidemie, živelné katastrofy nebo výrazné politické a ekonomické změny.

Vendula Bartoňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme