Vlekaři v Krkonoších spustili sněžná děla, v Jizerských horách zatím čekají

V Krkonoších začala příprava sjezdovek na zimní sezónu. Od pátečního večera dopadá technický sníh například na svahy ve Špindlerově mlýně. Zasněžování umožnily teploty pod nulou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sněžné dělo na Ještědu

Sněžné dělo na Ještědu | Foto: Radana Schaeferová

Na Medvědině začala sněžná děla zásobovat svahy už v pátek kolem šesté hodiny. Krátce po půlnoci běželo osm děl, další pak chrlila sníh na sjezdovky na Svatém Petru nebo na Hromovce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportér Radiožurnálu Martin Pařízek sleduje průběh zasněžování krkonošských sjezovek

Zatím se dá zasněžování označit spíše za hraniční, neboť teploty celý páteční večer až do půlnoci kopírovaly -3, až -4 stupně Celsia. Nicméně i to stačí pro to, aby děla přeměnila vodu ve sníh. Dojezd z Medvědína byl tak krátce po půlnoci již úplně bílý.

Zasněžování probíhá nejprve v dolní části sjezdovek. Na Mísečkách byly teploty v průběhu pátečního večera nad nulou, před půlnocí lehce stoupaly, aby se po půlnoci zhouply směrem k ochlazení. Proto lze očekávat, že děla budou v provozu až do ranních hodin.

„Počasí je problematické právě díky inverzi, protože jsme si mysleli jako každý rok, že začneme v horních partiích sněžit, bohužel inverze to nedovoluje a teploty kolem -4 stupňů jsou v údolí, takže v podstatě sněžíme jenom na spodních částech sjezdovek,“ vysvětluje Zdeněk Spilka z areálu Medvědín-Mísečky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportér Martin Pařízek zkoumal technické zasněžování

Na odhad, kdy by se mohly první vleky rozjet a sezóna tak začít, je však ještě brzy. Podle současných předpovědí bude zasněžování sjezdovek trvat 10-15dní. Reálné by tak mohlo být lyžování na Mikuláše.

„Když budeme teoretizovat a bylo by dobré počasí a všechno by fungovalo tak, jak má, byly by ideální podmínky, tak jsme schopní ty dva kilometry sjezdovky zasněžit v průběhu 10 až 14 dnů tak, aby bylo dobré lyžování,“ říká Spilka.

Začátku lyžařské sezóny by samozřejmě ideálně napomohly mrazy a nízká vlhkost vzduchu, kdy by pravděpodobně došlo i přirozenému sněžení. Došlo by k promíchání technického a přírodního sněhu, což by byl ideální základ pro sezónu. Předpovědi však zatím se sněžením či mrazy nepočítají.

„Zatím to tady vypadá, že už možná ráno by děti mohly vytáhnout pekáče a kousek toho Medvědína si sjet,“ hodnotí situaci ve Špindlerově Mlýně reportér Radiožurnálu Martin Pařízek.

V Jizerských horách chystají novinky

Také v Jizerských horách je už všechno připravené na zimní sezónu. Chybí už jen první sníh a pořádný mráz. Všichni přitom bojují s napjatými rozpočty a snaží se v době, kdy kraj i města snižují své příspěvky, zajistit lyžařům slušný servis.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportérka Lenka Šumová zjišťovala situaci v Jizerských horách

Na stráních v Bedřichově je zatím jen žlutozelená tráva, všichni ale tvrdí, že pokud by začalo padat, jsou okamžitě připravení. Novinkou pro běžkaře je rozšíření tratí nad bedřichovským stadionem, kde zmizel kus lesa.

„Jedná se asi o jeden kilometr dlouhý úsek, který jsme ve spolupráci s Lesy České republiky rozšířili, a tím pádem by se měla zvýšit bezpečnost lyžařů pohybujících se na této části,“ říká za Jizerskou o.p.s. Jana Lhotová.

Sjezdovky už také lemují sněhová děla, kterých bude v Bedřichově na Severáku i Tanvaldském Špičáku letos víc než loni.

„Chtěli bychom 10. prosince mít v provozu minimálně jedno zařízení v každém středisku,“ dodává za provozovatele ředitel SKI Bižu Pavel Bažant.

Novinkou sezóny bude i skibus pro majitele permanentek, který propojí Špičák, Severák a bobovou dráhu v Janově. „Budeme jezdit de facto celou hlavní sezonu, to je od 23. prosince do 18. března,“ upřesňuje Bažant.

Ceny permanentek zůstávají v Jizerských horách stejné, rozšiřuje se ale systém slev.

Lenka Šumová, Martin Pařízek, Romana Navarová, Marína Dvořáková, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme