Každý sedmý současný soudce byl před rokem 1989 členem KSČ

V české justici devětadvacet let od sametové revoluce působí 405 soudců, kteří byli před listopadem 1989 členy Komunistické strany Československa. To je 13,5 procenta ze všech žen a mužů v talárech.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudce Michal Mazanec.

Také nedávno jmenovaný předseda Nejvyššího správního soudu Michal Mazanec byl v letech 1984 až 1989 členem KSČ. Jeho předchůdce Josef Baxa přihlášku do strany podal, ale členem se stát nestihl; v roce 1989 byl teprve kandidátem na člena KSČ. | Foto: Deml Ondřej | Zdroj: ČTK

Zatímco před osmi lety bylo mezi soudci 697 bývalých komunistů, letos jich je vzhledem k pokračující generační obměně skoro o třetinu méně. Přesto nadále tvoří 13,5 procenta ze všech aktivních členů soudcovského stavu. Ukázala to analýza serveru iROZHLAS.cz.

Zatímco na Nejvyšším soudu či u Vrchního soudu v Olomouci tvoří bývalí členové KSČ víc než třetinu soudcovského kádru, na čtrnácti okresních soudech – například v Kolíně, Mělníku, Chomutově, Brně-venkově či Jeseníku – již nepůsobí žádný bývalý komunista.

Relativně vyšší četnost bývalých členů KSČ na vyšších stupních soudů lze vysvětlit tím, že se na tyto pozice dostávají zkušenější soudci, u nichž je tudíž vyšší pravděpodobnost, že začínali s kariérou před rokem 1989.

„Důvody ke vstupu i odmítnutí vstupu do KSČ byly různé a zcela individuální, bez jejich znalosti je není zodpovědné hodnotit,“ řekla letos na jaře serveru Lidovky.cz předsedkyně Soudcovské unie Daniela ZemanováKSČ si vybírala osoby, o jejichž členství stála, a vytvářela na ně tlak s využitím vydírání a podobných metod. Nelze zjednodušeně hodnotit chování těch, kteří tento tlak dlouhodobě nevydrželi,“ dodala.

Kauza vydaných Hitlerových projevů: obvinění muži i nakladatelství podali ústavní stížnost

Číst článek

I v současnosti může dávné a pozapomenuté členství v KSČ soudní řízení zkomplikovat: Například vydavatelé projevů Adolfa Hitlera oddálili verdikt ve své kauze o tři roky tím, že si stěžovali na podjatost trojice soudců Nejvyššího soudu, kteří v jejich kauze rozhodovali, a všichni byli před listopadem členy KSČ. Letos v dubnu Ústavní soud jejich stížnost odmítl.   

Seznam nemusí být úplný

Verdikt Ústavního soudu – a také zvyšující se zájem občanů – před osmi lety přiměl ministerstvo spravedlnosti zveřejnit nejúplnější možný seznam soudců a státních zástupců, kteří byli před listopadem 1989 členy totalitní KSČ.

Server iROZHLAS.cz se v souvislosti s výročím 17. listopadu k seznamu vrátil a porovnal v něm obsažená jména s aktuálním seznamem aktivních soudců dostupným v Centrálním registru oznámení. V této databázi majetkových přiznání musí být podle zákona o střetu zájmů registrováni i všichni soudci. Zároveň záznam u každého obsahuje i informaci o tom, zda je stále aktivní.

Ministerstvo spravedlnosti upozorňuje, že jím zveřejněný seznam soudců-bývalých členů KSČ nemusí být úplný.

„Je založen na údajích dostupných justičnímu odboru ministerstva. Informace pocházejí z podkladů zpracovávaných soudy po roce 1989 v souvislosti se jmenováním kandidátů do funkcí soudců, kde byla v charakteristikách jednotlivých kandidátů zaznamenávána jejich politická příslušnost. Kandidáti KSČ uváděni nebyli. Od roku 1996 do roku 2006 pak uchazeči o funkci soudce předkládali jako součást podkladů ke jmenování Čestné prohlášení uchazeče o jeho politické příslušnosti. Vzhledem k závěrům kontroly Úřadu na ochranu osobních údajů, která proběhla v roce 2007, už ministerstvo od tohoto roku politickou příslušnost jmenovaných soudců nezjišťovalo,píše se v komentáři k seznamu.

Po jeho prvním zveřejnění se ozvalo několik soudkyň a soudců, kteří se na seznamu ocitli neprávem. Ministerstvo se jim omluvilo a jejich jména vymazalo.

pek, cib Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme