OBRAZEM: Pryč z pekla, přejí si Ukrajinci z východu. Mnozí prchají bez peněz a naslepo

Pryč z města, kde neutichá střelba. To byl pro většinu z více než 100 tisíc uprchlíků z východní Ukrajiny důvod, proč opustili své domovy. Míří k příbuzným v jiných částech země, ke známým v Rusku anebo jen tak neznámo kam. Pro většinu z nich je přestupní stanicí nádraží v Charkově. Tam se jich ujmou dobrovolníci z krizového centra, kteří se jim snaží pomoci v těžké životní situaci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Informace pro uprchlíky na nádraží v Charkově

Informace pro uprchlíky na nádraží v Charkově | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Paní, která přišla dobrovolníky na nádraží požádat o pomoc, se po několika slovech rozplakala. Má v Doněcku 80leté rodiče. Nechtěli se hnout z domu. Chtěla by jim poslat léky, ale pošta do Doněcku nedoručuje a vlaky tam také nejezdí. Neví, co má dělat.

Ujímá se jí studentka psychologie Tatiana Kolpaková a uklidňuje ji. Lidem podle ní pomáhá, když je někdo vyslechne. I to je pro ně osvobozující. Při útěku byli stateční, ale když jsou v bezpečí, tak jim ta hrůza dojde.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na nádraží v Charkově natáčel s uprchlíky zpravodaj Pavel Novák

Rodina Stanislava a Kristiny Kozakových z Luhansku utekla i s malým synem Bogdanem. Je unavený, přetažený a neví, co se s ním děje. Vnímá, že ani táta s mámou nejsou v pohodě.

„Opravdu už bylo třeba odjet. U nás se běžně střílí. Tak jsme tam všechno nechali a odjeli. Chystáme se dál do Moskvy, ale popravdě řečeno, jedeme úplně naslepo. Nemáme tam byt, nic,“ svěřuje se Kristina a druhým dechem pokračuje:

„Jezdí tam po celém městě ti ozbrojenci, separatisté nebo teroristé, jak se jim různě říká. U nás měla vlastně všechno pod kontrolou ukrajinská armáda. Už tam skoro nikdo nezůstal. Obchody jsou zavřené, banky také. Neteče voda a proud jde jen občas. Jen ti muži v uniformách tam jezdí s kulomety a střílí.“

Ani hlava rodiny, pan Stanislav, nemá představu o tom, kdy se budou moci vrátit domů.

Čekárna na další cestu u kontaktního místa na nádraží v Charkově | Foto: Pavel Novák

Také paní Ljudmila z předměstí Doněcku doma všechno zavřela a vydala se s manželem a starou matkou na západ Ukrajiny, kde příbuzní jejího muže mají domek. Městečko Šipitovka je ale vzdálené několik set kilometrů a jim zůstalo pro všechny tři v přepočtu asi 100 korun.

Paní Ljudmila neví, kdo to ve městě střílel. Byla tam ukrajinská armáda i neznámí ozbrojenci. Lidé nakonec už raději ani nevycházeli ze sklepů.

Když ještě začalo noční ostřelování, řekli si s manželem, že už ve sklepě sedět nebudou a utekli. Autobus je z okraje města odvezl do Charkova, kde se jich ujali dobrovolníci.

Psycholožka s uprchlicí | Foto: Pavel Novák

Vždy odpoledne po práci přichází na nádraží pomáhat Naděžda Rindinová.

„Naše největší přání je, aby měli všichni, kdo k nám přijdou, kde složit hlavu. Do nádražního hotelu jsme umístili matky s dětmi. Ostatní lidé jsou v čekárně v patře, kde jsou křesla a pohovky,“ říká.

Železnice jim vyšla vstříc. „Pomáhá nám. I město nám poslalo nějaké potraviny pro uprchlíky a lidé nám darují peníze,“ dodává.

Paní Naděžda říká, že mezi uprchlíky nedělají rozdíl. Někteří utíkají jinam na Ukrajinu, jiní míří do Ruska. Pomoci je podle ní potřeba každému:

„Všichni jsou vystaveni velkému stresu a prožívají krizovou situaci. Ať třeba podporovali Doněckou nebo Luhanskou lidovou republiku, na tom nezáleží. Všichni prožili velký šok a všem je třeba pomoci. Jsou to naši bratři a sestry.“

Nádraží v Charkově | Foto: Pavel Novák

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme