Podle britských vědců je přitažlivost lidí pro komáry dědičná
Komáři jsou vybíraví, nepijí každému krev stejně. Na tom, jak krev komárům chutná, se hodně podílí naše genetická výbava. Zjistili to britští vědci.
Jak jsme pro komáry přitažliví, se podle vědců Greenwichské univerzity podílí genetika z 80 procent.
Vědci pracovali s 18 jednovaječnými a 19 dvojvaječnými dvojčaty.
Používali trubici, která se rozvětvila do dvou tunelů, a zkoušeli, které dvojče si komáři vyberou. Podle toho určili, že velkou roli v atraktivitě pro komáry hraje dědičnost.
Dalšími faktory, které určují, jak je kdo pro komáry přitažlivý, je podle vědců tělesná konstituce, imunitní systém a může to být také zápach potu.
Podle doktorky Theresy Ramseyové z Centra pro přírodní léčitelství v americkém Phoenixu komáři nesnášejí pach vitamínu B. Doporučuje proto asi týden před odjezdem na dovolenou pod stan nebo k vodě jíst větší dávky vitaminu B. To komáry odpuzuje.